Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Термін сплати податку слід рахувати від останнього дня подачі декларації

16 грудня 2015, 17:40
1201
0
Автор:
Реклама

ГФС нагадує, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, вказану в поданій їм податковій декларації, в течію 10 календарних днівщо настають за останнім днем відповідного граничного терміну, передбаченого Податковим кодексом для представлення податкової декларації (п. 57.1 ст. 57 НК).

При цьому Верховний суд в постанові від 09.06.2015 р. у справі №21-18а15 вказав, що якщо останній день терміну представлення податкової декларації доводиться на вихідний або святковий день, граничним терміном представлення такої декларації є перший після нього робочий день. Почало встановленого п.57.1 ст. 57 НК 10-денного терміну для сплати визначеного в декларації податкового зобов'язання пов'язано саме з таким робочим днем. Тобто 10-денний термін для сплати податку слід вважати від фактичної дати останнього дня подачі декларації за відповідний період.

Податківці відмітили, що згідно п. 49.18 ст. 49 НК податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, рівний :

- календарному місяцю (у тому числі у разі сплати місячних авансових внесків) - впродовж 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця;

- календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі у разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - впродовж 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);

- календарному року, окрім випадків, передбачених пп. 49.18.4 і 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 НК, - впродовж 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року;

- календарному року для платників НДФЛ - до 1 травня року, що настає за звітним, окрім випадків, передбачених розділом IV НК;

- календарному року для платників НДФЛ - підприємців - впродовж 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року.

Відповідно до п. 49.20 ст. 49 НК, якщо останній день терміну представлення податкової декларації доводиться на вихідний або святковий день, то останнім днем терміну вважається операційний день, що настає за вихідним або святковим днем.

Граничні терміни представлення податкової декларації можуть бути збільшені за правилами і на підставах, які передбачені Податковим кодексом.

Джерело: ГФС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини