Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонується встановити порядок передачі карних виробництв з прокуратури в НАБ

16 грудня 2015, 13:07
597
0
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 3651 "Про внесення змін до Карного процесуального кодексу України (відносно встановлення порядку передачі карних виробництв, які розслідуються слідчими органів прокуратури, в Національне антикорупційне бюро України) " (ініціатори - нардепи від БПП С. Лещенко і В. Чумак).

Річ у тому, що на сьогодні в Головному слідчому управлінні ГПУ знаходиться більше 2,5 тис. карних виробництв, підслідних НАБУ. Негайною передати ці виробництва в НАБУ неможливо, зокрема, через відсутність в законодавстві чіткої регламентації процедури передачі.

Законопроектом пропонується встановити, що після введення в дію ч. 5 ст. 216 КПК матеріали карних виробництв, досудове розслідування яких здійснюється органами прокуратури, передаються слідчими органів прокуратури Національному антикорупційному бюро України на підставі постанови прокурора в наступному порядку:

- слідчі органів прокуратури в 2-місячний термін після введення в дію вказаної норми направляють в НАБУ інформацію про карні виробництва, що знаходяться у виробництві слідчих органів, і які підслідні НАБУ;

- необхідність і доцільність передачі слідчими органів прокуратури матеріалів карних виробництв в НАБУ вирішується керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, його першим заступником і заступником в кожному індивідуальному випадку;

- карні виробництва, на передачу яких в НАБУ до 26 січня 2016 року не отримано згоди керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, його першого заступника і заступника, залишаються у виробництві слідчих органів прокуратури до завершення їх розслідування, але на термін не більше ніж 5 років з дня набуття чинності КПК.

У разі неефективного досудового розслідування карних виробництв, які продовжують знаходитися у виробництві слідчих органів, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, його перший заступник і заступник має право мотивованою постановою доручити здійснення досудового розслідування Національному антикорупційному бюро України.

Зміни покликані усунути перешкоди для проведення ефективного слідства по карних виробництвах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини