Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутат придумав, як передати землю під багатоповерхівками власникам квартир

11 грудня 2015, 17:12
3900
0
Автор:
Реклама

Народний депутат від БПП Сергій Кудлаенко зареєстрував у ВР законопроект № 3576 про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно земельних ділянок багатоквартирних будинків.

Депутат вважає, що Закон "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", який передбачив безкоштовну передачу землі під багатоквартирним будинком у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку, не вирішує проблему.

Крім того, реалізація співвласниками багатоквартирних будинків прав на отримання в користування або власність земельних ділянок, а також будівлі, що відносяться до них, споруди і прибудинкові території, що знаходяться в загальній спільній власності, буде виправдана тільки для тих багатоквартирних будинків, що мають незначну кількість співвласників.

У свою чергу, набуття відповідних прав на земельні ділянки, їх державна реєстрація і державна реєстрація прав на них, згідно з чинним законодавством вимагає особистої згоди і поводжень із заявами 100% співвласників багатоквартирних будинків, що "фактично знівелює закладену в Законі концепцію ухвалення рішень співвласниками і буде ускладненою при їх значній кількості".

Також він вважає, що визначення Кабміном порядку такої передачі (як це передбачено Законом) не забезпечить реалізації прав співвласників багатоквартирних будинків на відповідні земельні ділянки. Тому пропонує внести необхідні комплексні зміни Земельного кодексу, Цивільного кодексузакони "Про державний земельний кадастр", "Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно і їх обтяжень", "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

У Законі "Про державний земельний кадастр" запропоновано встановити, що для державної реєстрації земельної ділянки, на якій розташований багатоквартирний будинок, а також будівлі, що відносяться до нього, споруди і прибудинкова територія, що знаходяться в загальній спільній власності власників квартир і нежитлових приміщень будинку заява з прикладеними документами надається уповноваженою особою від співвласників багатоквартирного будинку особисто.

Земельний кодекс доповнюється статтями, регулюючими загальну спільну власність на земельну ділянку багатоквартирного будинку; придбання права загальної спільної власності на земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки, а також будівлі, що відносяться до них, споруди і прибудинкові території, що знаходяться в загальній спільній власності власників квартир і нежитлових приміщень будинку з державної і комунальної власності.

Надання земельних ділянок державної або комунальної власності, на яких розташовані багатоквартирні будинки в загальну спільну власність власників квартир і нежитлових приміщень відповідних будівель здійснюється Верховною Радою АР Крим, Радою міністрів АР Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування. Рішення приймається на підставі проектів землеустрою по відведенню земельних ділянок.

Уповноважена особа від співвласників багатоквартирного будинку зацікавлених в отриманні в загальну спільну власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за проектом землеустрою по його відведенню, поводиться з клопотанням про надання дозволу на його виділення у відповідний орган виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, які передають у власність або користування такі земельні ділянки.

Встановлюється, що право загальної спільної власності власників квартир і нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку на земельну ділянку виникає з моменту придбання такою ділянкою статусу земельної ділянки багатоквартирного будинку і не вимагає державної реєстрації.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини