Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які документи має право вимагати контролюючий орган в ході перевірки?

10 грудня 2015, 12:08
1662
0
Автор:
Реклама

Контролюючий орган має право вимагати в ході перевірки від платника податків усі документи, належні або пов'язані з предметом перевірки. Про це розповіла ГФС в листі № 25881/6/99-99-22-04-02-15.

Згідно п. 44.1 ст. 44 НК для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік прибутків, витрат і інших показниківпов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування і податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухобліку, финотчетности, інших документів, пов'язаних з численням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачене законодавством.

Відповідно до п.п. 20.1.6 п. 20.1 ст. 20 НК контролюючі органи мають право просити і вивчати під час проведення перевірок первинні документивикористовувані у бухобліку, регістри, фінансову, статистичну і іншу звітність, пов'язану з численням і сплатою податків, зборів, платежів, виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладений на контролюючі органи.

В той же час податківці відмітили, що п. 85.2 ст. 85 НК визначене, що платник податків зобов'язаний надати (службовим) посадовцям контролюючих органів у повному об'ємі усі документи належні або пов'язані з предметом перевірки. Такий обов'язок виникає у платника податків після початку перевірки.

Крім того, контролюючі органи мають право проводити перевірку правильності і повноти визначення прибутківвитрат і фінансового результату до оподаткування по бухобліку згідно з національними положеннями (стандартам) бухобліку або міжнародними стандартами фінансової звітності (п.п. 20.1.44 п. 20.1 ст. 20 НК).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини