Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Права адвокатів : протиснутися у вікно можливостей

Реклама

Метою подібних зустрічей, за словами керівного партнера ЮФ "Василь Кисиль і партнери" Андрея Стельмащукаявляється не просто обговорення, а узгодження конкретних пропозицій по забезпеченню гарантій адвокатської діяльності. А президент Асоціації юристів України Денис Бугай нагадав, що ця серія заходів задумана як майданчик для обговорення проблем адвокатури усіма представниками професії : "Вікно можливостей відкрите, треба цим скористатися, адже ми не знаємо, коли з'являться наступні".

Обговорювалися конкретні пропозиції змін Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність"розроблені АЮУ за результатами опитування річної давності і презентовані безпосередньо в робочій групі Радого з судової реформи при Президентові. Червоною ниткою цих пропозицій є забезпечення реальної змагальності в процесі. У зв'язку з цим запропоновано розширити професійні права адвокатів. Стаття 20 Закону доповнюється нормами про право адвокатів : 1) збирати докази будь-якими не забороненими законом засобами і способами; 2) мати ідентифікований доступ до держреєстрів, у тому числі до Єдиного реєстру досудових розслідувань, до автоматизованої системи документообігу суду через систему Єдиного реєстру адвокатів (порядок визначається Радою адвокатів України і утримувачами реєстрів); 3) застосовувати не заборонені законом техсредства без дозволу посадовців і суду, у тому числі для фіксації процесуальних і інших дій, в яких бере участь адвокат; 4) притягати фахівців, експертів з питань, що вимагають спеціальних знань, подавати їх укладення до суду (у тому числі); 5) мати безперешкодний доступ в приміщення судів, прокуратури, поліції, установ попереднього змісту і виконання покарань та ін. у будь-який час, якщо в цих приміщеннях знаходиться клієнт; 6) брати участь у будь-яких слідчих діях, в яких бере участь клієнт або які проводяться в його відношенні. Цей перелік залишається невичерпним. Крім того, гарантувати права адвоката хочуть, прописавши в Законі, що відмова в адвокатському запиті або неповна, недостовірна відповідь спричиняє за собою адміністративну відповідальність, незалежно від положень дисциплінарних статутів.

Також пропонується встановити, що забезпечення карного виробництва, оперативно-слідчі заходи і слідчі дії (у тому числі негласні) відносно адвоката, його затримання або обмеження свободи пересування здійснюються тільки за рішенням апеляційного суду. Д. Бугай вважає цю норму гарантією того, що до таких звернень відноситимуться професіональніше. Усі ці слідчі дії можливі тільки у зв'язку з карним злочином, в здійсненні якого підозрюється адвокат. Також по-новому виписується адвокатська таємниця. Зокрема, уточнюється, що обов'язок збереження адвокатської таємниці не обмежений в часі, а також те, що за наявності дозволу клієнта на її розкриття адвокат може, але не зобов'язаний її розкривати.

Подібна деталізація норм в Законі викликала критику з європейської дзвіниці. Експерт Проекту ЄС "Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні" Ритис Йокубаускас відмітив, що необхідно дотримати баланс, виписуючи загальні принципи і деталізуючи конкретні випадки: "Якщо ви прописуватимете усе, все одно залишиться те, що не прописано". Він пояснив, що європейські країни так детально не виписують подібні норми, адже добитися реального права, наприклад, на інформацію, складніше, ніж детально прописати право на доступ до реєстрів. Так, литовські адвокати поступово добилися допуску практично до усіх реєстрів (зокрема, до реєстру нерухомості, даним про податки, робочого досвіду (не своїх клієнтів). Для цього їм не потрібні були зміни в законі, адвокати контактували з органами або безпосередньо, або в судах. Тому, вважає Р. Йокубаускас, в Законі важливо затвердити головні принципи, виходячи з яких можна добитися більшого. Подібна деталізація може не працювати у реальному світі, - заявив експерт, відмітивши, що як поступати в Україні, краще знати її громадянам.

Це зауваження адвокати визнали діловим. Зокрема, Вікторія Митько з Координаційного центру надання правової допомоги відмітила, що вдаючись до деталей, необхідно пам'ятати про ідеологію і спрямованість адвокатури. Так, часто порушується право адвоката брати участь в обшуку, яке прямо вказане в Конституції. "Тому слід працювати у напрямі забезпечення дотримання законів"- вважає В. Митько.

"Ми живемо в страшенно позитивістському суспільстві, де внутрішні інструкції Генеральної прокуратури важливіші за будь-яку конституцію. Конституція України для більшості слідчих це все одно, що Конституція США. Розумію, що такою деталізацією ми вносимо дисонанс в ідеологію н-п актів, що не відповідає фундаментальним принципам. Але по-іншому ми не можемо. Якщо ми не підемо по цьому шляху ми отримаємо декларацію, яка працювати не буде" - пояснив Д. Бугай.

Ще одна тема, запропонована до обговорення, - доповнення видів адвокатської діяльності. Так, в перелік видів правової допомоги, що надається адвокатами, пропонується включити медиацию, фідуціарну діяльність (полягає в отриманні і управлінні майном клієнта від його імені, у тому числі валютними цінностями) і діяльність эскроу-агента (діяльність адвоката, адвокатського бюро або об'єднання, які діють за дорученням клієнта, відносно тимчасового зберігання що депонують сторонами договору документів, грошових коштів, цінних паперів, інших валютних цінностей або іншого майна до моменту виконання ними зобов'язань, передбачених договором сторін). Але, як відмітив А. Стельмащук, багато юридичних компаній і так виступають в ролі эскроу-агента, і внесення цього в Закон є просто констатацією факту : "Можливо, варто говорити про відповідальність при здійсненні цієї діяльності". Крім того, учасники круглого столу помітили, що ці види допомоги мають ознаки фінансової діяльності, що ускладнює їх правове регулювання.

У кінці зайшла мова про плани по страхуванню відповідальності адвокатів : спочатку добровільному, а з 2020 року - обов'язковому. Прозвучала пропозиція збудувати цей інститут по аналогу Фонду гарантування вкладів - Національна асоціація адвокатів забезпечує мінімальне забезпечення відшкодування з адвокатських внесків.

Планується, що 18 грудня Рада судової реформи презентує проект змін Закону про адвокатуру для громадського обговорення.

Про перший захід серії на тему "Виняткове право на представництво в судах. Вступ в професію" читайте тут

Фото АЮУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини