Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутатів просять прийняти нові правила приватизації держпідприємств

10 грудня 2015, 09:50
520
0
Реклама

Верховна Рада на поточному пленарному тижні у черговий раз не змогла проголосувати за урядовий законопроект № 2319аяким пропонується відмінити обов'язковий продаж через біржу 5-10% акцій держпідприємств груп "В" і "Г" перед приватизацією, дозволяє уряду залучати радників до приватизації, і забороняє участь в приватизації фізичним і юридичним особам держави-агресора.

Подробне про проект: Пропонуються комплексні зміни в приватизації державного майна

Міністр економічного розвитку Айварас Абромавичус підкреслив, що приватизацію держпідприємств не можна відкладати, і призвав народних депутатів підтримати законопроект, оскільки діючий порядок приватизації застарілийнесе риски.

По-перше, норма про обов'язковий продаж через біржу міноритарного пакету акцій великих держкомпаній, яка вводилася як інструмент оцінки вартості усього пакету, фактично не працює із-за низької ліквідності на українському фондовому ринку. Стратегічні іноземні інвестори, яких уряд хоче бачити серед учасників приватизації, зацікавлені в міноритарних пакетах акцій. В той же час подрібнений пакет акцій може зацікавити місцевих гравців, які, у свою чергу, можуть бути зацікавлені в гальмуванні або зупинці процесу приватизації. Законопроект № 2319 відміняє обов'язковий продаж через біржу цих 5% - 10% акцій перед приватизацією великих держпідприємств.

По-друге, законопроект розширює круг держпідприємств, до приватизації яких уряд може притягати радниківа також дозволяє оплачувати їх послуги не лише за рахунок держбюджету, але і інших джерел, наприклад, технічної допомоги від міжнародних організацій. Залучення радників дозволяє провести повну підготовку об'єкту до приватизації з урахуванням існуючої практики, міжнародним стандартам. Це дозволяє представити його широкому кругу потенційних покупців в Україні і за її межами. Участь радників зі світовою репутацією в процесі приватизації також підвищить довіру іноземних інвесторів до приватизації.

По-третє, законопроект забороняє допускати до приватизації в якості покупців фізичних і юридичних облич з держави-агресораабо держави, проти якої задіяні санкції.

На думку Міністра, приватизацію треба негайно розблоковувати, щоб зробити рішучий крок у боротьбі з корупцією.

Джерело: Мінекономрозвитку

Читайте також: ФДМУ не хоче продавати великі об'єкти із-за застарілого законодавства

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини