Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснено формування податкового кредиту, якщо банк - власник заставного майна

8 грудня 2015, 13:13
953
0
Автор:
Реклама

Банківська установа має право відбити податковий кредит на підставі отриманої податкової накладної, зареєстрованої в ЕРНН з порушенням терміну реєстрації, впродовж 365 календарних днів з дати складання такої податкової накладної за наявності права власності на заставне майно.

Такого висновку дійшла ГФС в листі № 26483/10/28-10-06-11.

Для банківської установи у разі звернення стягнення на предмет запоруки шляхом придбання на нього заставодержателем права власності (предмет запоруки прибуткує на баланс заставодержателя) відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 593 ГК право запоруки припиняється. Операція по оприбутковуванню об'єкту запоруки на баланс заставодержателя розглядається як операція з придбання, подальші дії банківської установи з таким об'єктом являються операціями з поставки власного майнаа не майна заставника.

Згідно п. 198.2 ст. 198 НК, датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, яка сталася раніше, зокрема:

- дата списання засобів з банківського рахунку платника податку на оплату товарів/послуг;

- дата отримання платником податку товарів/послуг.

Відповідно до п. 201.10 с. 201 НК при здійсненні операцій з поставки товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний у встановлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЕРНН і надати покупцеві на його вимогу.

Податкова накладнаскладена і зареєстрована в ЕРНН платником податку, що здійснює операції з поставки товарів/послуг, являється для покупця таких товарів/послуг основою для нарахування сум податкущо відносяться до складу податкового кредиту.

Згідно п. 198.6 ст. 198 НК не відносяться до складу податкового кредиту суми податку, сплаченого у зв'язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЕРНН податковими накладними або не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими п. 201.11 ст. 201 НК.

У випадку якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді в податковий кредит суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних, зареєстрованих в ЕРНН, таке право зберігається за ним впродовж 365 календарних днів з дати складання податкової накладної.

Суми податку, сплачені у зв'язку з придбанням товарів/послуг, вказані в податкових накладних, зареєстрованих в ЕРНН з порушенням терміну реєстрації, відносяться до складу податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстрована податкова накладна в ЕРНН, але не пізніше:

- чим через 365 календарних днів з дати складання податкової накладної;

- для платників податку, що застосовують касовий метод, - чим через 60 календарних днів з дати списання засобів з банківського рахунку платника податку;

- для банківських установ при отриманні ними права власності на заставне майно.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини