Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ продовжив дію валютних обмежень

7 грудня 2015, 11:40
1906
0
Реклама

Постанова Правління НБУ від 4 грудня 2015 роки № 863 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України" набуло чинності 5 грудня і діятиме до 4 березня 2016 року.

Нагадаємо, попередня постанова діяло до 4 грудня.

Документом збережено такі вимоги як обов'язковий продаж надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб у розмірі 75%, розрахунки по операціях по експорту і імпорту товарів до 90 днів, заборона дострокового погашення резидентами кредитів, позик в іноземній валюті по договорах нерезидентами і інші.

В той же час, вимога обов'язкового продажу 75% тепер не поширюється на кредити, що надаються резидентові-позичальникові за участю іноземного експортно-кредитного агентства для виконання зобов'язань по імпортному контракту перед нерезидентом. Це стосується тільки тих випадків, коли іноземний кредитор перераховує засоби по імпортному контракту позичальника безпосередньо на рахунок нерезидента-експортера, тобто, без зарахування цих засобів на рахунок резидента-позичальника.

Також вимога обов'язкового продажу більше не торкається грошового забезпечення (гарантії, запоруки, завдатку, депозиту), яке нерезидент надає для участі в конкурсних торгах при здійсненні державних закупівель. Це повинно полегшити доступ нерезидентів до державних закупівель.

Крім того, раніше банкам дозволялося не здійснювати обов'язковий продаж надходжень, які повертаються за ініціативою іноземного банку-одержувача впродовж 2-х днів після дня їх перерахування. Новою постановою НБУ збільшує цей термін з 2 до 7 днів.

Національний банк також лібералізує розрахунки фізосіб за межами України, здійснюваних з використанням електронних платіжних засобів. Зміна торкається норми, яка дозволяла здійснювати переклади з поточного рахунку в інвалюті на суму, що не перевищує 150 000 грн. в місяць. Тепер це обмеження не поширюється на безготівкові розрахунки, здійснювані з використанням електронних платіжних коштів для оплати продукції і послуг для власного споживання фізичних осіб.

Постановою ослаблена заборона на купівлю інвалюти для наступного перерахування за кордон засобів, отриманих іноземним інвестором від продажу цінних паперів українських емітентів. Віднині ця заборона не поширюється на засоби, отримані від продажу державних облігацій України не лише на фондових біржах, як було раніше, але і за їх межами.

Для підтримки діяльності Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні регулятор робить виключення в обмеженні видачі готівки з каси банку. Зараз максимальна сума видачі готівки з каси на одного клієнта в добу в гривні складає 300000 грн. - завдяки постанові цей ліміт не поширюється на статутну діяльність Місії.

Також постанова спрямована на посилення фінансової дисципліни банків і їх клієнтів:

1) відносно права купувати іноземну валюту за дорученням клієнта-резидента, засоби якого враховуються на рахунках в іноземній валюті.

Досі уповноважений банк не мав права купувати інвалюту за дорученням клієнта-резидента (окрім фізособи), який має валютні засоби на поточних і депозитних рахунках. Тепер він не зможе купувати її і для клієнтів, засоби яких розміщені і на балансових рахунках 2602 "Засоби в розрахунках суб'єктів господарювання". Це стосується засобів, які враховуються як грошове забезпечення (покриття) в іноземній валюті клієнта по гарантіях, контр або резервними акредитивами в цьому і / або інших уповноважених банках. Банк може купувати іноземну валюту тільки для тих клієнтів-резидентів, в яких загальна сума валютних коштів, розміщених на поточних і депозитних рахунках і на балансових рахунках 2602, менше, ніж 25 000 дол. США. Цей крок повинен спонукати клієнтів банків використовувати власні засоби в іноземній валюті для виконання своїх валютних зобов'язань;

2) Національному банку надано право не підтверджувати купівлю або переклад іноземної валюти, якщо виявлені ознаки здійснення банками ризикової діяльності.

Також таке право надається у випадках, коли регулятор дійшов висновку, що характер або потенційні наслідки фінансових операцій свідчать про використання банку з метою легалізації (відмивання) прибутків, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму або фінансування поширення зброї масового знищення.

Джерело: НБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини