Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Омбудсман закликає уряд розв'язати проблему з пенсійними виплатами

7 грудня 2015, 10:29
958
0
Реклама

Незважаючи на підвищення з 1 вересня поточного року розміру прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, з 949 до 1074 гривень, для великої кількості одержувачів пенсій розмір виплат залишився на рівні 949 гривеньповідомляє прес-служба Уповноваженого ВР з прав людини.

Це обумовлено тим, що разом з ростом розміру прожиткового мінімуму з 01.09.2015, залишилися незмінними норми пункту 2 постанови Кабміну від 26.03.2008 № 265 (у редакції, діючій на 01.09.2015)яким регулюються питання встановлення державної адресної допомоги, зокрема особам, розмір пенсії яких не досягають прожиткового мінімуму. Вказані норми передбачали, що у разі, якщо щомісячний розмір пенсійних виплат, окрім інвалідів I і II груп (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації і інших доплат, встановлених законодавством, окрім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 949 гривень, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога в сумі, яка бракує до вказаного розміру.

Таким чином, на сьогодні положення пункту 2 постанови № 265 не забезпечують виконання конституційних вимог ("... пенсії, інші види соціальних виплат і посібників, існування, що є основним джерелом, повинні забезпечувати рівень життя не нижче прожиткового мінімуму, встановленого законом"), а також статті 6 Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Відзначається, що постановою Кабміну від 18.11.2015 № 954 вказана проблема регулюється тільки відносно пенсійного забезпечення осіб з інвалідністю III групи (у тому числі дітей-інвалідів і інвалідів з дитинства). В той же час залишається порушеним конституційне право на соцзахист пенсіонерів з числа одержувачів соціальних пенсій, одержувачів пенсій при неповному стажі, жінок-одержувачів дострокової пенсії після досягнення 55 років.

Отже, проблема вимагає невідкладного законодавчого врегулюваннязокрема, шляхом внесення відповідних змін до постанови Кабінету Міністрів № 265.

Уповноваженим внесено відповідне представлення Міністрові соціальної політики України.

За інформацією прес-служби Уповноваженого

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини