Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розширений перелік операцій з депозитними сертифікатами НБУ

4 грудня 2015, 11:09
672
0
Реклама

НБУ консолідував в єдиному документі порядок обліку депозитних сертифікатів і проведення усіх видів операцій з ними на первинному і вторинному ринках.

Постановою Правління від 03.12.2015 № 859 затверджено Положення про порядок обліку і проведення Національним банком України і банками України операцій з депозитними сертифікатами Національного банку України.

Також постановою визначений порядок укладення договорів про розрахунки по операціях з біржами, описано регламент роботи в Системі СЕРТИФ. Врегульована і взаємодія Національного банку і комерційних банків при купівлі-продажі депозитних сертифікатів на первинному і вторинному ринках і при наданні кредитів банкам під заставу цих інструментів.

Крім того, регулятор на прохання банків ввів 2 нові види операцій з депозитними сертифікатами на вторинному ринку:

1) банки зможуть здійснювати на біржах операції репо з переходом прав власності на депозитні сертифікати розрахункам за принципом "постачання проти оплати" (досі не існувало можливості здійснювати операції репо з цими інструментами);

2) банки зможуть купувати і продавати депозитні сертифікати на позабіржовому ринку не лише за принципом "постачання без оплати", але і за принципом "постачання проти оплати", це посилить надійність розрахунків між банками на позабіржовому ринку.

Цей документ робить операції з депозитними сертифікатами прозорішими і дає можливість регулятору ефективніше використовувати ці інструменти для регулювання грошово-кредитного ринку і ліквідності банків. Також розширення спектру операцій дозволить збільшити можливості банків по використанню депозитних сертифікатів на вторинному ринку для управління власною ліквідністю.

Джерело: НБУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини