Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перспектива відміни трудових книжок : чого чекати працедавцеві

2 грудня 2015, 12:30
2724
3
Реклама

Ідея відміни трудових книжок публічно була озвучена Міністром економічного розвитку і торгівлі Айварасом Абромавичусом в серпні цього року. У Міністерстві соціальної політики підтримали її, але нагадали про законодавчі неузгодженості. У відомстві підкреслили, що в Україні можна порахувати стаж без трудової книжки тільки з 2000 року.

Назвавши книжки "совковою спадщиною", Міністр черговий раз показав, що слова його відомство "на вітер не кидає". Як результат, 24 листопада Кабінет Міністрів України вніс на розгляд Верховної Ради підготовлений Мінекономрозвитку проект Закону № 3507 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно спрощення ведення кадрової роботи платниками" податків.

Помітимо, що незважаючи на суперечливі думки з боку профспілкових діячів і навіть заяви про блокування рішення у разі його схвалення Кабміном, проект Закону був погоджений Федерацією працедавців України і Федерацією профспілок України з деякими зауваженнями, які частково були враховані.

Документ передбачає внесення відповідних змін до Кодексу законів про працю, а також в два десятки інших законів України. Якщо закон ухвалять, то замість трудової книжки облік трудової діяльності співробітника здійснюватиметься в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. Порядок ведення цього електронного обліку встановлюється Кабміном.

Згідно із законопроектом, при пристрої на роботу досить буде пред'явити паспорт або інший документ, що засвідчує особу, заяву і резюме у вільній формі з інформацією про освіту, досвід роботи і професійні навички.

У Законі "Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" пропонується розширити список даних про співробітника, які вносяться в реєстр.

Зокрема у персональну облікову картку застрахованого співробітника пропонується вносити додаткову інформацію:

- унікальний номер електронної персональної облікової картки застрахованої особи;
- серію і номер паспорта;
- місце реєстрації;
- місце отримання пенсії;
- відомості про членів сім'ї, які знаходяться на утриманні застрахованої особи, і його дітей.

Крім того, в персональну картку пропонується вносити інформацію, необхідну для обчислення і призначення страхових виплат :

- сума виплат (доходу), з якою сплачені страхові внески за відповідний місяць;
- період трудових стосунків;
- сума періодів страхового стажу;
- відомості про трудові стосунки (прийняття на роботу, привласнення розряду, переведення на інший роботові, звільнення);
- кількість відпрацьованих календарних днів за відповідний місяць;
- освіта;
- професія;
- назва посади з вказівкою структурного підрозділу;
- інформація про основне місце роботи;
- відомості про добровільну сплату єдиного внеску за договором про добровільну участь;
- інформація про судимість (якщо вона не погашена);
- інформація про отриманий трудовий стаж.

Ігор Чернышенко

Одним з основних прогнозованих результатів прийняття акту є те, що ліквідація трудових книжок повинна значно спростити роботу кадровиків. Також чиновники стверджують, що створення електронного реєстру трудової діяльності громадян дозволить мінімізувати витрати людського ресурсу в оформленні документації при реєстрації громадянина на певному місці роботи, що відповідає міжнародній практиці.

Включення даних про трудову діяльність працівників в Державний реєстр загальнообов'язкового державного соціального страхування буде здійснюється упродовж 5 років на підставі даних, наданих в порядку і терміни, встановлені Пенсійним фондом України за узгодженням з центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики в сферах трудових стосунків і соціального захисту населення.

Враховуючи кількість правок, які належить внести в нормативні документи, а також досить низьку залученість працедавців і працівників в електронний формат взаємодії, вірогідність виникнення ситуацій, в яких трудова книжка буде єдиним аргументом в трудових стосунках, залишається досить високою.

Пропонована дата набуття чинності закону - 16 липня 2016 року.


Ігор Чернышенкопартнер АТ "Спенсер і Кауфманн"




Читайте також:
Що передбачає законопроект про відміну трудових книжок?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини