Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ вказав, як розраховується пеня за прострочення сплати аліментів

1 грудня 2015, 17:20
2034
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 25 листопада 2015 року розглянув справу 6-2022цс15 про стягнення пені за прострочення сплати аліментів.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція. Згідно із статтею 196 СК при виникненні заборгованості з вини особи, зобов'язаної сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1 % від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Розмір неустойки може бути зменшений судом з урахуванням матеріального і сімейного становища платника аліментів.

Правило про стягнення неустойки (пені) у розмірі 1 % від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення полягає в тому, що при численні загальної суми пені за прострочення сплати аліментів враховується сума несплачених аліментів і кількість днів прострочення.

Оскільки аліменти нараховуються щомісячно, то термін виконання цього обов'язку буде різним, тому кількість днів прострочення сплати аліментів за кожен місяць також буде різною.

Отже, пеня за прострочення по сплаті аліментів нараховується за кожним періодичним платежем окремо з дня порушення платником аліментів свого обов'язку по їх сплаті до дня прийняття судом рішення, після чого розмір нарахованої пені за кожним щомісячним платежем підсумовується і визначається загальна сума пені за порушення аліментних зобов'язань.

Також читайте думка юриста про цю постанову ВСУ.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини