Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст розповів, як контролює нотаріальну діяльність

30 листопада 2015, 11:29
3383
0
Автор:
Реклама

У листі № 174/13/32-15 Мінюст роз'яснив нюанси державного регулювання нотаріальної діяльності.

Згідно ст. 21 Закону "Про нотаріат" (далі - Закон) державне регулювання нотаріальної діяльності полягає у встановленні умов порядку припинення і припинення приватної нотаріальної діяльності, анулювання свідоцтва про право на заняття нотаріальною діяльністю; здійсненні контролю за організацією нотаріату, проведенням перевірок організації нотаріальної діяльності нотаріусів, дотримання нотаріусами порядку здійснення нотаріальних дій і виконання правил нотаріального діловодства.

Контроль за організацією нотаріатуперевірка організації нотаріальної діяльності нотаріусів, дотримання ними порядку здійснення нотаріальних дій і виконання правил нотаріального діловодства здійснюються Міністерством юстиції, головними територіальними управліннями юстиції в областях, місті Києві.

При перевірці організації нотаріальної діяльності приватного нотаріуса перевіряються правові підстави для здійснення приватним нотаріусом нотаріальної діяльності, наявність акту про сертифікацію робочого місця, відповідність робочого місця вимогам, встановленим чинним законодавством, умови зберігання архіву нотаріуса.

Статтею 25 Закону встановлено, що робоче місце (контора) приватного нотаріуса повинно знаходитися в межах нотаріального округу, в якому приватний нотаріус здійснює нотаріальну діяльність. Робоче місце повинне відповідати наступним умовам:

1) забезпечувати дотримання нотаріальної таємниці;

2) давати можливість кожному приватному нотаріусові, який здійснює нотаріальну діяльність, одночасно і незалежно від іншого приватного нотаріуса здійснювати нотаріальну діяльність;

3) бути захищеним від несанкціонованого проникнення;

4) бути забезпеченим сейфом для зберігання друку, штампів, металевою шафою для зберігання архіву нотаріуса;

5) кількість кімнат в приміщенні, де знаходиться робоче місце приватного нотаріуса, не може бути менше, ніж кількість приватних нотаріусів, що здійснюють нотаріальну діяльність в його межах;

6) бути пристосованим для роботи техперсоналу з документами у відокремленій від нотаріуса кімнаті.

Перевірка робочого місця приватного нотаріуса проводиться головним територіальним управлінням юстиції виключно до початку нотаріальної діяльності приватним нотаріусом, а також у разі зміни адреси розташування робочого місця приватного нотаріуса. За результатами такої перевірки складається акт про сертифікацію робочого місця приватного нотаріуса або акт про відмову в сертифікації робочого місця приватного нотаріуса.

Приватний нотаріус може здійснювати нотаріальну діяльність тільки за наявності акту про сертифікацію робочого місця приватного нотаріуса або рішення суду, що набрав законної сили, яким визнано незаконним акт про відмову в сертифікації робочого місця приватного нотаріуса.

О зміні адреси робочого місця приватний нотаріус зобов'язаний впродовж 3-х робочих днів повідомити в Головне територіальне управління юстиції Мінюсту в АР Крим, головні територіальні управління в областях, містах Києві і Севастополі.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини