Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До парламенту внесуть подання про звільнення 2 суддів, судячих "майдановцев"

27 листопада 2015, 17:28
2105
0
Автор:
Реклама

На засіданні Вищої ради юстиції 26 листопада 2015 року було прийнято рішення внести у Верховну Раду подання звільненні за порушення присяги з посади суддів :

- Дніпровського райсуду м. Києва Марцинкевича Віталія Анатолійовича;

- Києво-святошинського райсуду Київської області Лисенка Володимира Васильовича.

Відносно В. Лисенка рішення прийняте за результатами розгляду дисциплінарної справи по укладенню ТСК від 3 червня 2015 № 37/02-15. Йдеться про постанови судді відносно учасників "Автомайдану" в січні-лютому 2014 року, які судом були позбавлені права управління авто на 6 місяців за відмову зупинитися на вимогу ДАІ.

В. Марцинкевич в січні 2014 року ухвалили ряд визначень про арешт активістів Майдану і проведення обшуків. Зокрема, про застосування до журналіста проекту "СПІЛЬНО-ТБ" Владимира Карягаура В. С. 22 січня 2014 року мері припинення у вигляді утримання під вартою до 20 березня 2014 року (судочинство № 755/1898/14-к). На вказану справу звернули увагу журналістські організації. Інститут Медіа Права в звіті 6 лютого 2014 року відмічав, що в той період не менше, чим чотирьом українським журналістам інкримінували злочини, за які передбачено позбавлення волі. Зокрема, оператора В. Карагяура, затриманого 19 січня 2013 року на заправці за підозрою в постачаннях бензину для виготовлення вибухових сумішей, звинуватили в участі в масових безладах, за що передбачена відповідальність до 15 років укладення. "У суді міліціонери не надали ніяких доказів звинувачення. ... Постанова суду грунтується тільки на свідченнях оперативних співробітників", - говорилося в звіті ИМП.

При розгляді дисциплінарної справи велика частина часу була присвячена дослідженню мотивованості рішення суду і перевірці дотримання прав затриманих осіб при обранні відносно них слідчим суддею запобіжного заходу. Один із заявників у справі розповів, що після затримання його і Карагяура на заправці, його вивезли в "багажнику авто у Вишгород", а тільки потім привезли в райвідділ. Він вважає неприпустимим, що вказане засідання суду тривало не більше 10 хвилин, а рішення суду грунтується тільки на неправдивих свідченнях свідків з правоохоронних органів: "Так можна звинуватити будь-яку людину". За результатами обговорення і таємного голосування члени УСЮ проголосували за звільнення судді з посади одноголосно, повідомив голова УСЮ Ігор Бенедисюк під час брифінгу для ЗМІ.

Джерело: УСЮ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини