Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Внесені зміни в ліцензійні умови профдеятельности на фондовому ринку

27 листопада 2015, 17:06
2116
0
Реклама

Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку на засіданні 26 листопада схвалила зміни в Ліцензійні умови здійснення професійної діяльності на фондовому ринку.

Розширюються вимоги до ділової репутації заявниківу тому числі репутації особи, що контролюючої професійного учасника і є керівником; встановлюються конкретніші вимоги до структурі власності заявника і її прозорості.

Заявник повинен надати таку інформацію, щоб Комісія могла визначити усіх осіб, що мають істотну участь в професійному учаснику і стосунки контролю між ними. Інформація про структуру власності вважатиметься непрозорою, якщо на її основі неможливо визначити усіх власників істотної участі в профучастнике із-за наявності в структурі власності конструкцій взаємного контролю однієї людини над іншим і наявності в структурі власності осіб, що є номінальними (довірчими) власниками.

Для заявників, які мають намір отримати ліцензію, аудиторське укладення повинне надаватися не лише по прямих власниках, але і по усіх учасниках, які мають відношення контролю. У зв'язку з цим відносно таких власників введені нові вимоги до їх фінансовому стану. Також для заявників введений новий показник на заміну власного капіталу - розмір власних засобів.

Змінами в Ліцензійні умови підвищені вимоги по розкриттю річної фінансовій звітності і річній консолідованій фінансовій звітності разом з аудиторським укладенням. Ліцензіат повинен забезпечити цілодобовий доступ до такої інформації, а термін її перебування на сайті з дати обнародування встановлений в 5 років.

Також новими умовами скасовані процедури переоформлення ліцензії, видачі копії і дубліката ліцензії. Передбачено оформлення ліцензії в електронному вигляді. У разі прийняття Комісією рішення про видачу ліцензії інформація про неї буде внесена в ліцензійний реєстр. В той же час за бажанням претендента ліцензії, така ліцензія може бути видана Комісією на паперовому носії.

Крім того, Ліцензійні умови доповнені вимогами про надання документів у разі створення відособлених підрозділів ліцензіата.

Змінами в Ліцензійні умови здійснення депозитарній і кліринговій діяльностізокрема, введено поняття "Форс-мажорні обставини", уточнені вимоги до керівників депозитарних установ - банків, встановлені вимоги до осіб, які обіймають посади головних бухгалтерів, або осіб, на яких покладено ведення бухгалтерського обліку, а саме: відповідність вказаних осіб професійним требованиям до головних бухгалтерів професійних учасників ринку цінних паперів.

Депозитарні установи зобов'язані оприлюднити річну фінансову звітність і річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським укладенням і забезпечувати цілодобовий доступ до такої інформації. Також змінами відкориговані вимоги до осіб, що здійснюють клірингову діяльність.

Крім того, на засіданні Комісії схвалені зміни в Порядок припинення дії і анулювання ліцензії на окремі види професійної діяльності на фондовому ринку.

Змінами передбачено, зокрема, доповнення Порядку новими підставами для анулювання ліцензіїа саме:

- акт про документальне підтвердження встановлення факту контролю (вирішального впливу) за діяльністю ліцензіата осіб інших держав, що здійснюють озброєну агресію проти України;
- несплата за видачу ліцензії на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку;
- акт про невиконання розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов, встановлених для виду господарській діяльності.

Також доповнено основа для припинення дії ліцензії - факт зменшення статутного капіталу ліцензіата до розміру, меншого чим мінімальний розмір статутного капіталу, встановлений законодавством України про цінні папери для окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку.

Джерело: НКЦБФР

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини