Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня для бізнесу

27 листопада 2015, 16:00
4071
0
Реклама

1. ВР зменшила кворум загальних зборів учасників ТОВ

Рада 24 листопада ухвалила Законяким встановлюється, що загальні збори учасників ТОВ вважаються повноважними, якщо на нім є присутніми учасники (представники учасників), що володіють в сукупності більш ніж 50 % голосів (зараз 60 %). При цьому засновницькими документами суспільств, в статутному капіталі яких відсутня державна доля, може бути встановлений інший відсоток голосів учасників, за умови присутності яких загальні збори вважаються повноважними.

2. Посилена відповідальність працедавців за порушення прав мобілізованих

26 листопада набув чинності Закон № 734 - VIIIякимвстановлено фінансову відповідальність працедавця у розмірі 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, відносно якого здійснено порушення. Також введена адміністративна відповідальність посадовців підприємств, установ, організацій (фізичних осіб - працедавців) в розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян.

Крім того, з 26 листопада діє Закон № 785 - VIII про внесення змін в КЗоТ, яким розширена норма про рівність трудових прав, - забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, у тому числі за ознаками гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, підозри або наявності захворювання ВІЛ/СНІД, участі в страйку і так далі

3. Вирішено відмінити ввізне мито для електромобілів

ВР 25 листопада ухвалила Закон про відміну ввізного мита на транспортні засоби, оснащені виключно електричними двигунами (одним або декількома). В той же час, депутати не змогли ухвалити закон про звільнення від ПДВ імпорту вказаних ТС до 1 січня 2020 року. Депутати направили законопроект в Комітет для підготовки до повторного другого читання - планується розповсюдити норму про нульову ставку ПДВ не лише на імпорт, але і на електромобілі, які вироблені в Україні.

4. Змінити відомості про юрособу в ЕГР не можна буде по ксерокопіях

Верховна Рада 24 листопада ухвалила Законспрямований на запобігання рейдерським захопленням підприємств. Передбачено, що зміни у відомості про юридичну особу, що містяться в ЕГР, а також зміни в його засновницькі документи, вноситимуться на підставі оригіналу (чи нотаріально завірених копій) відповідного рішення органів управління юрособи. Згідно нині чинної редакції Закону такі зміни можуть вноситися також на підставі ксерокопій.

5. Реєстрацію бізнесу передають на місця

26 листопада ухвалений Закон про децентралізацію повноважень по державній реєстрації юридичних осіб і ФОП. Повноваження за поданням админуслуг у сфері держреєстрації юридичних осіб і ФОП будуть передані органам місцевого самоврядування, місцевим держадміністраціям, нотаріусам, банкам. Також в Законі йдеться про впровадження принципу екстериторіальності, можливість подачі електронних документів, створення єдиного реєстру і так далі. Для передачі повноважень передбачений перехідною період - до 30 квітня 2016 року.

6. Введена онлайн-подача документів для отримання ліцензії на будівництво

Кабінет Міністрів вніс зміни у порядок ліцензування госпдіяльності по будівництву об'єктів IV і V категорій складності. Юрособа для отримання ліцензії на виконання будівельних робіт зможе подати заяву і відомості в електронному вигляді через сайт e - dabi.gov.ua. Для реалізації постанови зараз розробляється порядок, по якому здійснюватиметься представлення документів.

7. Кабмін заборонив переміщення вантажів в Крим

Уряд України тимчасово заборонило переміщення вантажних потоків на адміністративній межі між Україною і Автономною Республікою Крим. Заплановано підготувати конкретний перелік товарів, робіт і послуг, які можуть поставлятися в Крим. Відповідно, Держприкордонслужба заблокувала переміщення вантажів на півострів.

8. Законопроект про відміну трудових книжок поданий у ВР

У парламенті зареєстрований урядовий законопроект № 3507яким запропоновано відмінити трудові книжки. Облік трудової діяльності працівника, згідно зі змінами, здійснюватиметься в електронній формі в Реєстрі застрахованих осіб. Планується, що Закон набуде чинності з 1 липня 2016 року. Працедавцям впродовж 3-х місяців необхідно буде здійснити видачу трудових книжок працівникам. Передбачається, що відміна трудових книжок дозволить підприємцям заощадити і зробить легшим процес найму і звільнення працівників.

9. Мінюст розширив вимоги до найменування юрособи

Мінюст наказом № 2310/5 вніс зміни у Вимоги відносно написання найменування юридичної особи або його відособленого підрозділу. Документ доповнений нормою про заборону в найменуванні юрособ використовувати символіку тоталітарних режимів. Також відзначається, що повне найменування АТ українською мовою повинне містити назву його типу (публічне або приватне) і організаційно-правової форми (АТ). Встановлено, які юрособи можуть використовувати у своєму найменуванні словосполучення "акціонерне товариство" і похідні від нього.

10. Настають зміни у сфері експорту і торгівлі

Цей тиждень ознаменувався рядом подій, що припускають розвиток українського бізнесу :

- прийнятий за основу законопроект про створення держустанови по підтримці експорту, яке здійснюватиме страхування, перестраховку, надаватиме гарантії по договорах, що забезпечують розвиток експорту і тому подібне;
- Президент схвалив ратифікацію міжнародного документу для спрощення торгівлі (митних процедур) - підписав Закон про ратифікацію Протоколу про внесення змін до Угоди про установу СОТ;
- ухвалений Закон про усунення регуляторних бар'єрів для розвитку мережі індустріальних парків в Україні;
- ухвалений Закон про усунення регуляторних бар'єрів для розвитку державно-приватного партнерства і стимулювання інвестицій;
- прийнятий за основу законопроект, що пропонує відмінити або обмежити дію 22 дозвільних процедур/вимог в здійсненні госпдіяльності з/х підприємств;
- Кабмін ініціював створення торгових представництв України у Брюсселі, Вашингтоні, Китаї, Єгипті, Німеччині, Польщі, Швейцарії і Туреччині.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини