Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За опалювання слід платити і за відсутності договору, - ВСУ

27 листопада 2015, 14:55
3414
3
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 18 листопада 2015 року розглянув справу 6-582цс15 за позовом комунального підприємства "Харківські теплові мережі" до спадкоємця власника нежитлових приміщень в житловому будинку про стягнення вартості спожитої теплової енергії. Померлий не укладав договір постачання теплової енергії.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція. Аналіз змісту статей 1212, 1213 Цивільного кодексу показав, що їх положення не можуть застосовуватися до правовідносин, які регулюються договором.

В той же час, встановивши, що особа в певний період отримувала надані позивачем послуги з постачання теплової енергії і відповідач у справі є спадкоємцем цієї особи після його смерті, суд першої інстанції дійшов правильного висновку про те, що у такому разі якщо між померлою особою і позивачем склалися фактичні договірні стосунки, у зв'язку з чим позов про стягнення вартості спожитої теплової енергії підлягає задоволенню.

У цій справі апеляційний і касаційний суд прийшли суперечливого висновку про відсутність між сторонами договірних правовідносин, посилаючись лише на відсутність укладеного договору купівлі-продажу теплової енергії, обов'язковість укладення якого лежить і на споживачі, і на теплоснабжающей компанії, і у зв'язку з цим помилково порахували, що це унеможливлює стягнення з відповідача на користь позивача вартості отриманих померлим послуг за поданням теплопостачання.

Нагадаємо, згідно правовій позиції ВСУ що самовільно відключили центральне опалювання все одно заплатять за послуги

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини