Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із службової квартири не можна виселити членів сім'ї померлого без надання іншого житла

27 листопада 2015, 13:00
2491
0
Автор:
Реклама

Верховним Судом України на засіданні Судової палати у цивільних справах 18 листопада 2015 року було розглянуто справу 6-1835цс15 по позову про виселення без надання іншого житла і по зустрічному позову про визнання права користування житлом.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція.

Відповідно до частин першої, другої статті 64 ЖК УРСР члени сім'ї наймача, що проживають спільно з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов'язки, витікаючі з договору найму житла. До членам сім'ї наймача відносяться чоловік наймача, їх діти і батьки. Членами сім'ї наймача можуть бути визнані і інші особи, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним загальне господарство.

По сенсу статті 65 ЖК УССР наймач має право в установленому порядку по письмовій згоді усіх членів сім'ї, що проживають разом з ним, вселити в займане їм житло свою дружину, дітей, батьків, а також інших осіб.

У такому разі обличчя, які вселилися в житло в якості членів сім'ї наймача, придбавають рівне з іншими членами сім'ї право користування житлом, якщо при вселенні між цими особами, наймачем і членами його сім'ї, що проживають з ним, не було іншої угоди про порядок користування житлом.

Згідно статті 125 ЖК УССР до осіб, які не можуть бути виселені із службових жител без надання іншого житла відносяться, зокрема, члени сім'ї померлого працівника, якому було надано службове житло.

У цій справі суди дійшли невірного висновку про те, що дочка померлого наймача не має права користування спірною квартирою у зв'язку з відсутністю у неї ордера на поселення.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини