Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неналежне повідомлення боржника не тягне визнання торгів недійсними, - ВСУ

27 листопада 2015, 11:42
2251
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 18 листопада 2015 року було розглянуто справа № 6-1884цс15 про визнання недійсними протоколу проведення публічних торгів по реалізації заарештованого нерухомого майна, акту про проведення публічних торгів з продажу квартири, свідоцтва про придбання майна з публічних торгів і повернення майна власникові.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція. Згідно частини першої статті 215 ГК основою недійсності угоди є недотримання у момент здійснення угоди стороною вимог, встановлених частями першою, - третьої і шостої статті 203 справжнього Кодексу.

Враховуючи те, що відчуження майна з публічних торгів відноситься до угод купівлі-продажу, така угода може бути визнано недійсним у судовому порядку по підставах, встановлених частиною першої статті 215 ГК.

Нерухоме майно передається на реалізацію з публічних торгів за ціною і в порядку, передбаченому Законом "Про старанне виробництво"при цьому умови, процедура підготовки і порядок проведення торгів по реалізації заарештованого нерухомого майна, а також розрахунків за придбане майно і оформлення результатів торгів визначено Тимчасовим положенням.

Таким чином, дотримання нормативно встановлених правил призначення і проведення публічних торгів являється обов'язковою умовою правомірності угоди.

По сенсу пункту 3.11 Тимчасового положення спеціалізована організація письмово повідомляє державного виконавця, стягувач і боржника про дату, час, місце проведення публічних торгів, а також стартову ціну реалізації майна.

Отже, при розгляді питання про дотримання при проведенні торгів положень пункту 3.11 Тимчасового положення суди повинні встановитичи був письмово повідомлений, зокрема, боржник про дату, час, місце проведення публічних торгів і про стартову ціну, по якій майно пропонується до продажу.

Проте сам по собі факт неналежного повідомлення боржника про проведення публічних торгів не може бути основою для визнання їх недійсними. Головна умоваяке має бути встановлене судами, це наявність порушень, які могли вплинути на результат торгіва тому окрім наявності порушення норм закону при проведенні публічних торгів має бути присутнім порушення прав і законних інтересів особи, яка їх оспорює, способом захисту яких є визнання публічних торгів недійсними.

Наслідком визнання результату публічних торгів, яким фактично являється оформлений у вигляді протоколу про результати торгів договір купівлі-продажунедійсним є повернення сторін договору купівлі-продажу - продавця і покупця - до первинного стану, тобто реституція як спосіб захистущо характерно для зобов'язальних стосунків.

Відповідно до пункту 4.14 Тимчасового положення про порядок проведення публічних торгів по реалізації заарештованого нерухомого майна торги закінчуються підписанням протоколу про результати торгів, який має силу договору.

Вирішуючи питання про того, хто є продавцем по ув'язненому за результатами торгів договору необхідно виходити з умов договору, що укладається між ГИС і спеціалізованою організацією.

У випадку якщо на підставі ув'язненого спеціалізованою організацією з відділом ГИС договори ця організація при укладенні на торгах договору виступає представником відділу ГИС, то стороною такого договору, а потім і продавцем, являється ГИС. Якщо ж спеціалізована організація виступає на торгах від свого імені на підставі ув'язненого з відділом ГИС договори, за своїм змістом є договором комісії, то стороною такого договору, а потім і продавцем, являється спеціалізована організація.

Також читайте: Належне "повідомлення": театр абсурду

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини