Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Агробізнес: актуальні питання і думки експертів

26 листопада 2015, 13:06
1075
0
Автор:
Реклама

Спадкоємство агробізнесу : помираємо грамотно

Як відмітив Олександр Ручкостарший юрист ALEXANDROV&PARTNERS: помирати треба грамотно. Експерт розповів, що у агробізнесу може бути 3 види спадкоємців :

- спадкоємці згідно із законом;

- спадкоємці по заповіту;

- набувачі за спадковим договором.

Пан Ручко роз'яснив, що придбання спадку за спадковим договором відрізняється від заповіту тим, що право на придбання майна за спадковим договором настає у момент смерті спадкодавця (тобто, не треба чекати 6 місяців, як у випадку із заповітом).

Експерт підкреслив, що сам бізнес не наслідує, наслідують об'єкти громадянських прав. Зокрема, наслідувати будуть: акції/долі в статутному капіталі; земельні ділянки; нерухомість; цілісні комплекси підприємств; об'єкти інтелектуальної власності.

Успадкувавши агробізнес, будьте готові до таких проблемам:

- блокування іншими членами суспільства входження спадкоємця до складу суспільства;

- недобросовісна поведінка менеджменту : продаж (висновок) або заниження вартості активів підприємства;

- суперечки про спадкове майно, що приведе до неможливості вступити в спадок;

- відсутність документів, що встановлюють право.

Щоб уникнути вказаних проблем, експерти радять спадкодавцеві підготувати спадока саме:

1) вибрати довірену особу;

2) провести "інвентаризацію" спадку;

3) ввести спадкоємця в курс бізнесу;

4) структурувати володіння бізнесом.

Купуємо фермерське господарство

Як повідав пан Ручко, купити фермерське господарство можливо шляхом:

1) купівлі доль у фермерському господарстві. Купити корпоративні права може виключно дієздатний повнолітній громадянин України. При цьому рекомендується купувати 100% частин;

2) купівлі цілісного майнового комплексу фермерського господарства. Необхідні умови для такої купівлі:

- реєстрація права власності на цілісний майновий комплекс;

- реєстрація нового фермерського господарства покупцем - фізособою

Перед купівлею фермерське господарство проходить декілька різних перевірок:

1) Зовнішня (перевірка реєстрів і баз для виявлення недобросовісних платників податків);

2) Внутрішня (перевіряються відношення між членами фермерського господарства, вибулими членами і наявність "підводних каменів");

3) Аудиторська (перевіряється фінансова і бухгалтерська звітність);

4) Спеціальна (проводиться агрономами, техніками і іншими фахівцями в тих галузях і по тих активах, які купуються).

Старший юрист ALEXANDROV&PARTNERS Ксения Шеин розповіла, що отримання у власність або оренду земельної ділянки для ведення фермерського господарства займає максимум 1 місяць. Це можливо шляхом отримання згоди на підготовку проекту відведення земельної ділянки. Якщо ж отримана відмова в наданні земельної ділянки, то його можна оскаржити до суду.

Судові спори за землю

Будь-які дії, що свідчать про фактичне використання земельної ділянки без відповідного дозволу власника, являються самовільним заняттям чужої земельної ділянки.

Пані Шеин радить: якщо вашу земельну ділянку зайняли, обов'язково зафіксуйте цей факт, звернувшись в сільраду (райрада), сільгоспінспекцію. За відсутності фіксації довести потім незаконне заняття вашої земельної ділянки в суді буде практично нереальне.

Судова практика в земельних спорах такого роду дуже різнобічна. Адже іноді, не дивлячись на те, що позивач приносить усі документи, які свідчать про те, що земельна ділянка використовується, а також звіти про зерно, суд все одно відмовляє в позові.

Також пані Шеин рекомендувала при укладенні договорів з "паевщиками", реєструвати такі договори в сільраді.

Крім того, експерт відмітила, що в лютому 2015 року були внесені зміни до Закону "Про оренду землі" і тепер встановлений не лише максимальний термін оренди земельних ділянок державної і комунальної власності в 50 років, але і мінімальний термін такої оренди - 7 років. Проте при продовженні по судовому рішенню договорів оренди суд може продовжити такі договори тільки на тих умовах, які були передбачені в первинній домовленості. Тобто, якщо первинний договір був укладений на 3 року, то суд його подовжує на той же термін - 3 року (незважаючи на останні законодавчі зміни). Звідси виходить угода, яка спочатку суперечить нормам закону, відмічає пані Шеин. У зв'язку з цим юристи ЮФ ALEXANDROV&PARTNERS звернулися в обласне відділення Госгеокадастра, щоб внести зміни у відповідний договір свого клієнта, щоб не вийшло так, що прокуратура потім визнає таку додаткову угоду недійсною. Також окремо ЮФ ALEXANDROV&PARTNERS відправила запит до Госгеокадастр для роз'яснення відповідної правової ситуації. Тому що виходить колізія правових норм: один закон говорить про те, що треба подовжувати договір на тих же умовах, які були передбачені в первинній домовленості, а інший закон говорить про те, що треба укладати договір мінімум на 7 років. Тому, якщо ви зіткнулися з подібною ситуацією і виграли судову справу, то обов'язково звертайтеся до розпорядника земельної ділянки з проханням внести зміни в договір

Кристина Головко, ЮРЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини