Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

1 день в СІЗО зараховуватиметься за 2 дні колонії - ухвалений Закон

26 листопада 2015, 12:08
28952
83
Реклама

Верховна Рада 26 листопада ухвалила Закон "Про внесення змін до Карного кодексу України (відносно удосконалення порядку зарахування судом терміну попереднього ув'язнення в строк покарання)" (законопроект № 3413поданий групою нардепів на чолі з Надією Савченко).

Передбачається викласти частину п'яту статті 75 УК у новій редакції, встановивши, що зарахування судом терміну попереднього ув'язнення у разі засудження до позбавлення волі в межах того ж карного виробництва, у рамках якого до лиця було застосовано попереднє укладення, робиться з розрахунку 1 день попереднього укладення за 2 дні позбавлення волі.

Зараз попереднє укладення зараховується судом в строк покарання при засудженні до позбавлення волі день за день.

Закон підлягає застосуванню відносно усіх осіб, відносно яких на момент набуття чинності цього Закону набув чинності звинувачувальний вирок, покарання по якому не відбуто повністю.

Застосування цього Закону здійснюється по клопотанню засудженого, членів його сім'ї або захисника, судами, які ухвалювали вказані звинувачувальні вироки, впродовж 2-х тижнів з моменту отримання відповідного клопотання судом, або за власною ініціативою судна.

У пояснювальній записці до проекту говориться, що сучасні умови перебування затриманих осіб в СІЗО є неналежними, принижують гідність осіб, які ще не визнані судом винними в скоєнні злочину. Обличчя можуть роками знаходитися в слідчих ізоляторах без винесення по них звинувачувального вироку. При цьому умови відбування покарання осіб, визнаних винними, у виправних колоніях різних рівнів безпеки є кращими. А відповідно до міжнародної практики умови утримання під вартою під час попереднього укладення не можуть бути більш суворо призначеного судом покарання за карний злочин.

Читайте детальніше: 1 день в СІЗО пропонується зараховувати за 2 дні колонії.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини