Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Схвалений план дій з енергоефективності до 2020 року

26 листопада 2015, 11:29
775
0
Реклама

На засіданні Кабінету Міністрів 25 листопада прийнято розпорядження "Про Національний план дій з енергоефективності на період до 2020 року".

Національний план розроблявся в тісній співпраці з європейськими і вітчизняними експертами і ученими, з його прийняттям Україна дістає можливість ввести європейську практику планування і прогнозування розвитку енергетики, реалізації політики підвищення енергоефективності.

Планом передбачено досягнення у 2020 році національній меті енергозбереження у розмірі 9% від середнього кінцевого внутрішнього енергоспоживання за період впродовж 2005-2009 рр., що складає 6,5 млн тонн нафтового еквіваленту. Крім того, визначено проміжну мету - у 2017 році скоротити енергоспоживання на 5%.

Досягти цих показників планується шляхом реалізації заходів у чотирьох основних секторах кінцевого споживання енергії - побутовий сектор (очікується найбільший ефект), сектор послуг (у який входить енергоспоживання бюджетних установ), промисловість і транспорт.

Серед основних заходів:

- сприяння залученню інвестицій в термомодернизацию житлових будівель і у будівництво споруд з близьким до нульового споживанням енергії;

- адаптація стандартів палива і технологій його використання до європейських;

- введення сертифікації енергетичної ефективності будівель, системи енергоаудиту і енергоменеджменту;

- встановлення мінімальних вимог до енергоефективності будівель і устаткування;

- забезпечення функціонування системи енергетичної маркіровки електроустаткування побутового призначення;

- забезпечення 100-процентного комерційного обліку споживання газу, теплової енергії і води і впровадження рахунків про оплату спожитої енергії з інформаційно-аналітичними даними по динаміці об'ємів споживання енергії і комунальних послуг.

Прийняття Україною Національного плану дій з енергоефективності до 2020 року є одним з основних зобов'язань у рамках імплементації Директиви 2006/32/ЄС по енергетичній ефективності кінцевого використання енергії і енергетичних послуг.

Джерело: Урядовий портал

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини