Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До вас завітав обшук: не вір, не бійся, не проси

23 листопада 2015, 13:23
10373
0
Автор:
Реклама

Але частіше обшук відбувається в м'якшій, хоча зовсім не зовсім приємній формі. Компанії, які стикаються з обшуком, іноді втрачають не лише свій капітал, але і співробітників. Звичайно, усе залежить від підходу до справи. Адже деякі компанії після обшуку, навпаки, міцніють і розростаються. Приміром, під час першого обшуку Ex.ua в компанії працювало тільки 15 співробітників, зараз штат складає близько 300. Як говорив Фрідріх Ніцше : "Те, що не вбиває нас, робить нас сильніше"!. Так і з обшуком. Якщо ви підійдете до питання мудро, то зможете навіть отримати з цього якусь користь. Принаймні, саме в цьому переконали юристи АТ "Юскутум" Ксения Проконова і Денис Овчаров учасників практикуму "Обшуки на підприємствах", який відбувся 18 листопада у бізнес-центрі "ЛІГА".

Які компанії потраплять під "збір урожаю"?

Денис Овчаров стверджує, що пік обшуків припадає на 1 грудня, до дня прокуратури. Найгарячіший період "збору урожаю" (так ще жартома називають обшуки з точки зору вигоди для правоохоронців - прим. ред.) триває з 1 по 20 грудня, а вже з 20 грудня настає "час торгів" (мається на увазі торгівля компаній з правоохоронцями за результатами обшуку). Після Нового року, зазвичай, кількість обшуків зменшується.

Пан Вівчарів прогнозує, що цього року улюбленчиками обшуку будуть IT- бізнес, зернові компанії і ті підприємства, які виплачували зарплату в конвертах.

Що привертає увагу правоохоронних органів?

На думку експертів, правоохоронці поспішать у гості, в першу чергу до компаній, які :

1) яскраво демонструють свій успіх шляхом публікацій в журналах і Інтернеті;

2) працюють з неперевіреними контрагентами;

3) економлять на системі безпеки, навчанні співробітників і т. д.

Також ризик потрапити під обшук виникає, коли:

- на компанію подані заяви в правоохоронні органи від конкурентів, співробітників, колишніх співробітників, контрагентів, а також клієнтів (маються на увазі люди, які чимось скривджені на підприємство);

- юрист або бухгалтер компанії допустили якісь неприпустимі помилки.

Відповідно, якщо ви хочете себе узабезпечити, спробуйте, як мінімум, не дратувати вартових закону своїм успіхом. Ретельно перевіряйте контрагентів і з повагою відноситеся до своїх клієнтів. Особливу увагу юристи радять приділяти співробітникам компанії, які повинні себе почувати частиною команди. "Навіть звільняти треба красиво" - стверджує пан Вівчарів. Також не забувайте про елементарні нюанси безпеки, таких як відеоспостереження і надійна охорона.

Як визначити, що обшук не за горами?

Для того, щоб визначити наближення обшуку, необов'язково мати дар віщування або шосте почуття. Можна просто скористатися досвідом юристів АТ "Юскутум", які виділили декілька основних ознак того, що обшук не за горами :

1) коли слідчі збирають характеристики на співробітників компанії;

2) коли вирушають запити у БТИ, ОСББ, Жеки, до власників приміщень для того, щоб вони підтвердили факт місця проживання особи;

3) коли ведеться стеження (правоохоронці вистежують місце проживання, стежать за роботою компанії). Оскільки наші правоохоронці доки не зовсім дійшли до рівня агента 007, то визначити, що вони за вами стежать не так вже і складно. Приміром, найчастіше "оперів" видає дисонуючий зовнішній вигляд: вони можуть одягнути якісь дорогі речі, які контрастують з їх втомленим видом, специфічним запахом і так далі

Увага, вас прослуховують!

Трохи важче визначити прослуховування, яке також є ознакою наближення обшуку. Іноді прослуховування у будинку можуть встановити таємно, коли сім'я, приміром, повним складом від'їжджає на природу. При цьому, коли до вас у будинок приходять вже з обшуком, то просять усіх членів сім'ї залишатися в одній кімнаті нібито для того, щоб вони не заважали провести обшуки, а насправді - це ідеальна можливість для "оперів" непомітно забрати усю техніку для прослуховування. Відповідно, у вас навіть не виникне підозр, що вас прослуховували, та і доказів теж не залишиться.

До речі, не забувайте також, що прослуховувати можуть Viber, Skype і інші популярні засоби комунікації. Приміром, будьте пильні, якщо вам на телефон прислали новий пароль для Viber. Це може означати, що на ваш Viber намагаються встановити прослуховування. Щоб уникнути проблем, експерти рекомендують не підтверджувати смс-пароли невідомого походження і відразу ж встановлювати заново Viber.

Вірогідність установки прослуховування залежить від популярності мессенджера : чим менш популярний мессенджер, тим менша вірогідність установки прослуховування.

Вівчарів рекомендує, як варіант, спробувати Telegram. У цьому мессенджере, приміром, можна побачити, чи скриншотил хтось ваші повідомлення.

Правила під час обшуку

Коли до вас прийшли з обшуком, не варто панікувати. Щоб усе пройшло гладко, експерти АТ "Юскутум" розробили декілька ключових правил, які треба дотримуватися під час обшуку :

1. "Не вір, не бійся, не проси" - це головне правило обшуку. Дуже важливий перший годинник обшуку, адже саме тоді вибудовується модель стосунків між вами і слідчими. Пам'ятайте, що правоохоронці, які приходять з обшуком, такі ж люди, як і ви. У вас абсолютно рівні права, тому ви не повинні звертатися до них в прохальній формі, якщо щось потрібне - вимагайте. Не дозволяйте непрошеним гостям командувати, не бійтеся вартових закону і не довіряйте їм.

2. Дізнайтеся, хто до вас прийшов: обов'язково перевіряйте посвідчення правоохоронців.

3. Упізнайте причину обшуку. Уважно прочитайте постанову або рішення суду про обшук. Перевірте причину, термін постанови, чи правильно вказана адреса приміщення, в якій повинен проводитися обшук.

4. Звіть масовку. Чим більше буде свідків на обшуку, тим менше вірогідність виникнення якихось незаконних ситуацій.

5. Не перешкоджайте законним слідчим діям, присікайте незаконні. Допомагати слідчому можна тільки пакувати речі і складати протокол. У інших випадках треба чинити опір.

6. Зверніть увагу на понятих.

7. Уважно читайте протокол, що складається. Вимагайте надати копію.

"Будь-яка пасивність під час обшуку сприймається, як слабкість" - стверджує пан Вівчарів. Тому, якщо обшук відбувається на підприємстві з великим колективом, обов'язково треба, щоб хтось один узяв на себе роль лідера, який зможе спілкуватися з правоохоронцями, не проявляючи слабкість. Якщо лідера не буде, то колектив перетвориться на стадо.

Також потрібні співробітники, які допомагатимуть складати протокол. Крім того, працівники повинні вести свій власний протокол, який потім прикріплять як зауваження до офіційного протоколу. Один або декілька співробітників з самого початку обшуку повинні озброїтися ручкою і папером і фіксувати усі правопорушення під час обшуку.

Важливо, щоб працівники стали однією командою і своєю поведінкою давали зрозуміти слідчим, що їм тут не раді. "Троллинг слідчого - краще заняття для співробітників під час обшуку" - запевняє пан Вівчарів.

Краще всього, коли на підприємстві розроблена зразкова інструкція поведінки співробітників під час обшуку, щоб усі розуміли свою роль.

Адвокат для обшуку

Уникнути неприємних наслідків обшуку, в першу чергу, допоможе адвокат. Звичайно ж, одного адвокатського звання недостатньо, щоб обшук пройшов для компанії успішно. Для цього потрібний не просто адвокат, а майстер своєї справи, який має досвід роботи з обшуками, 24 години в добу доступний в телефонному режимі і готовий дуже швидко приїхати по першому вашому виклику.

Майстерний адвокат зробить усе, щоб потрапити на обшук. Приміром, зайде у будівлю під приводом доставки піци, викличе міліцію, швидку, пожежну і проб'ється у будівлю разом з ними. Тут вже усе залежить від винахідливості вашого захисника.

У ідеалі на обшуку мають бути 2-3 адвокати (наймати 1 адвоката неефективно, адже він не завжди може встигнути приїхати, та і сам обшук безпечніше з 2 адвокатами).

Окрім адвоката, до обшуку також рекомендується притягати приватні охоронні агентства. Зазвичай адвокатові, приміром, в Києві, вимагається 30 хвилин, щоб дістатися до місця обшуку, тоді як співробітники охоронного агентства приїдуть вже за 10 хвилин. Приватне охоронне агентство притягають для того, щоб воно простежило за порядком під час обшуку і забезпечило безпеку співробітникам компанії. При виборі охоронного агентства відбирайте ті, які працюють з обшуками.

Обшук як мистецтво PR

Публічність - дуже важливий аспект обшуку. Зараз правоохоронці активно публікують інформацію про обшуки в соцсетях. "Якщо Ви про свою справу не говоритимете, то про нього заговорять правоохоронці"- розповідає Ксения Проконова. Така негативна реклама, природно, несе колосальну шкоду. Тому краще першим розповісти про обшук, подавши інформацію в правильному світлі.

Донести в маси інформацію про обшук можна через різні джерела. Почніть з поста в Facebook. Пані Проконова запевняє, що до публікації в соцсете треба відноситися як журналіст: писати текст так, щоб його було цікаво прочитати. Слід враховувати декілька порад експерта, публікуючи інформацію в Facebook:

1. Ідентифікуйте себе. Люди повинні знати джерело інформації.

2. Напишіть зрозуміло причини обшуку.

3. Підкріплюйте пост фотографіями і відео з обшуку.

4. Уникайте прохань про масовий перепосте.

Окремим джерелом інформації можуть стати ЗМІ, якщо вони на вашому боці. При цьому давати інтерв'ю повинна підготовлена людина, бажано не адвокат, адже адвокатові навряд чи повірять.

Треба розуміти, що коли журналісти приходять "під ручку" разом з правоохоронцями, то добра від них не чекай. Експерти не рекомендують допускати таких журналістів до обшуку, посилаючись на таємницю слідства. І, звичайно ж, ні в якому разі не можна давати таким журналістам інтерв'ю, адже ваші слова можуть бути використані проти вас.

Скористайтеся радами професіоналів правильно, і обшук стане для вас хорошим досвідом. Приємного усім обшуку!

Кристина Головко, ЮРЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини