Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розроблений новий порядок конкурсного відбору оцінювачів

23 листопада 2015, 12:30
1110
0
Реклама

ФДМУ презентував розроблений їм новий Порядок конкурсного відбору суб'єктів оцінної діяльності.

Повідомляється, що найближчими днями очікується обнародування прийнятої Кабміном нової Методики оцінки майна, згідно якої оцінюються об'єкти державної власності і власності територіальних громад. Методикою передбачено визначення початкової ціни пакетів акцій акціонерних товариств для продажу на конкурсах з урахуванням підсумків незалежної оцінки.

Таку оцінку в Україні уповноважені проводити сертифіковані суб'єкти оцінної діяльності, відбір яких відбувається на конкурсній основі.

У основу нового Порядку конкурсного відбору суб'єктів оцінної діяльності належить бальну оцінку кожного учасника конкурсу з ряду основних і додаткових критеріїв.

Основні критерії:

- досвід компанії і її оцінювачів за оцінкою подібного майна

- наявність негативних рецензій на звіти, виконані у минулому

- наявність невиконаних договорів про проведення оцінки, які були ув'язнені з Фондом або знаходяться у стадії виконання

- оптимальна ціна за проведення оцінки.

Також передбачений ряд додаткових критеріїв, які можуть свідчити про додаткові гарантії якості і підтримки хорошого іміджу компаніями, - учасниками відбору.

Запропонований в порядку механізм конкурсного відбору в порівнянні з попереднім:

- дозволяє визначати серед учасників конкурсного відбору найбільш досвідчених, грунтуючись на документально підтвердженому досвіді роботи в питаннях оцінки подібних об'єктів як оцінних компаній, так і безпосередньо тих оцінювачів, які проводитимуть оцінку і підписуватимуть звіт про оцінку;

- врахувати як позитивний досвід компаній і оцінювачів, так і негативний, зокрема - наявність негативних рецензій на оцінки, які виконувалися раніше;

- передбачено запобігання концентрації робіт за оцінкою серед "вузького круга" оцінювачів, а також механізмам маніпулювання запропонованою ціною за проведення оцінки.

Раніше завдяки ціновому маніпулюванню деяким учасникам конкурсу вдавалося іноді ставати переможцями, незважаючи на реальну відсутність досвіду, оскільки вони вказували абсолютно нереальну ціну послуги. В деяких випадках це призводило до виникнення додаткових корупційних ризиків, створювало негативний імідж процесу оцінки із-за підозр в її низькій якості і непрозорому характері проведення.

Джерело: ФДМУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини