Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці нагадали про випадки складання розрахунків коригування

19 листопада 2015, 17:45
1293
0
Автор:
Реклама

ГФС в листі № 24866/10/28-10-06-11 розкрила деякі питання складання розрахунків коригування до податкових накладних.

Відмітимо, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-хто зміна суми компенсації їх вартості, суми податкових зобов'язань і податкового кредиту постачальника і одержувача підлягають відповідному коригуванню на основі розрахунку коригуванняскладеного в порядку, встановленому для податкових накладних, і зареєстрованого в ЕРНН (п. 192.1 ст. 192 НК).

Розрахунок коригування складається також у випадку виправлення помилокдопущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов'язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Зменшення суми податкових зобов'язань платника податку - постачальника у разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, які не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється тільки при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням одержувачеві повній грошовій компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов'язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів згідно із законом або договором (п. 192.2 ст. 192 НК).

Відповідно до п. 9 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіном від 22.09.2014 р. № 957, податкові накладні, у разі постачання товарів/послуг одержувачеві (покупцеві), який не зареєстрований як платник податку, реєструються в ЕРНН і не видаються одержувачеві (покупцеві) товарів/послуг.

Згідно абз. 3-го п. 201.10 ст. 201 НК податкові накладні, які не надаються покупцеві, а також податкові накладні, складені по операціях з поставки товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в ЕРНН.

Пунктом 3 Порядку ведення ЕРНН передбачено, що розрахунок коригування, складений платником податків в податкових накладних, які не видаються одержувачеві (покупцеві) товарів (послуг), підлягає реєстрації таким платником податку.

Розрахунок коригування, складений платником ПДВ до податкової накладної, яка не підлягає наданню покупцеві (неплатникові ПДВ), також покупцеві не надається і відбивається в розділі I "Податкові зобов'язання" податкової декларації по ПДВ у відповідному рядку залежно від дати складання податкової накладної, до якої складається розрахунок коригування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини