Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Гомофобія пом'якшила покарання за вбивство, - УХСПЧ

19 листопада 2015, 15:55
1348
2
Автор:
Реклама

Суддя Харківського районного суду призначив мінімальне покарання для вбивці, який завдав жертві двадцять ударів ножем, - 8 років.

Неповнолітній студент-гомофоб познайомився з жертвою в Інтернеті і домовився про зустріч у нього удома. А потім завдав 20 ударів ножем і викрав з квартири хлопця мобільний телефон. Вбивця ретельно планував і готувався до здійснення дії. Що, як правило, враховується судом як обтяжлива обставина.

У УХСПЧ вважають, що приводом для м'якості судової системи стало "відношення вбивці до вчиненого злочину, його ініціативи і цілі для знайомства з потерпілим і кількості тілесних ушкоджень".

За словами Михайла Тарахкало, директора Центру стратегічних справ, "подібні мотиви для такого м'якого вирішення просто шокують. Фактично суддя вказав, що якщо ти вбиваєш людину за ознакою ненависті до ЛГБТ-співтовариства, то можеш розраховувати на досить м'яке покарання. А якщо ти вбиваєш людину за якимись іншими мотивами, то покарання може бути суворішим. Виникає логічне питання: у нас гомофоби працюють і в судовій системі"?.

Відзначається, що практика Європейського Суду протилежна до практики Харківського районного суду. ЕСПЧ констатує, що якщо є підстави вважати, що людина постраждала або була убита за мотивами ненависті, повинне відбуватися додаткове розслідування вказаних мотивів. Це надзвичайно важливо для боротьби з проявами ненависті до різноманітних груп в суспільстві.

Найближчим часом адвокат потерпілих Роман Лихачев планує подати апеляційну скаргу.

Справа підтримується Центром стратегічних справ Українського союзу Хельсінкі з прав людини.

Джерело: УХСПЧ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини