Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як визначаються добові витрати на відрядження?

19 листопада 2015, 12:35
3771
0
Автор:
Реклама

Згідно пп. 170.9.1 п. 170.9 ст. 170 НК у дохід оподаткування не включаються витрати на відрядженняне підтверджені документально, на живлення і фінансування інших власних потреб фізособи (добові витрати), понесені у зв'язку з таким відрядженням в межах території України, але не більше 0,2 розміру мінімальної зарплати в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон - не вище 0,75 розміру мінімальної зарплати в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження.

Про це нагадала ГФС в листі № 24839/10/28-10-06-11.

Кабміном окремо визначаються граничні норми добових для відрядження членів екіпажів судів/інших транспортних засобів або суми, що направляються на живлення таких членів екіпажів замість добових, якщо такі судна (інші транспортні засоби) :

- здійснюють комерційну, промислову, науково-пошукову або риболовецьку діяльність за межами територіальних вод України;

- виконують міжнародні рейси для здійснення навігаційної діяльності або перевезення пасажирів або вантажів за плату за межами повітряної або митної межі України;

- використовуються для проведення аварійно-рятувальних і пошуково-рятувальних робіт за межами митної межі або територіальних вод України.

Суми і склад витрат на відрядження держслужбовціва також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами і організаціями, які повністю або частково містяться (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, визначаються Кабінетом Міністрів.

Сума добових визначається у разі відрядження:

- в межах України і країн, в'їзд громадян України на територію яких не вимагає наявності візи (дозволи на в'їзд), - згідно з наказом про відрядження і відповідними первинними документами;

у країни, в'їзд громадян України на територію яких здійснюється за наявності візи (дозволи на в'їзд), - згідно з наказом про відрядження і відмітками уповноваженого службового обличчя Держприкордонслужби в закордонному паспорті або документі, який його замінює.

За відсутності вказаних підтверджувальних документів, наказу або відміток уповноваженого службового обличчя Держприкордонслужби в паспорті або документі, який його замінює, сума добових включається в дохід оподаткування платника податку.

Враховуючи викладене, впродовж 2015 року, з метою визначення добових витрат, які не включатимуться в дохід оподаткування платника податків, використовується розмір мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня 2015 року.

При цьому сума збільшення розміру добових витрат на відрядження понад встановлені норми включається в загальний місячний (річний) дохід оподаткування платника податку і, відповідно, відбивається в податковому розрахунку по ф. 1 ДФ як додаткове благо.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини