Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Публичное обращение Ассоциации юристов Украины по поводу избрания присяжных в г. Киеве

18 листопада 2015, 17:03
1069
0
Автор:
Реклама

9 листопада на ім'я голови Комітету АЮУ по карному і карно-процесуального права поступило звернення адвокатів з приводу рішення Київради, яким був затверджений список присяжних Святошинского районного суду міста Києва.

На думку адвокатів, рішення являється необгрунтованим вимогам чинного законодавства, що суперечать.

Святошинским районним судом м. Києва розглядається карне виробництво по звинуваченню колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут" у вбивстві 39 протестуючих 20 лютого 2014 року.

По клопотанню обвинувачених судовий розгляд цього виробництва здійснюється судом присяжних. Список присяжних, з яких суд обрав основних і запасних присяжних, був затверджений рішенням Київської міської ради від 16 квітня 2015 № 404/1269 (далі - "Рішення").

Заявники переконані: згадане рішення було прийняте з порушенням норм Закону України "Про судоустрій і статус суддів" і Положення про порядок формування і затвердження списку присяжних і народних засідателів районних судів міста Києва від 2 жовтня 2013 року.

Зокрема, такий список сформований з осіб, які були довільно вибрані працівниками Київської міської ради із списку народних засідателів. Повідомлення про набір присяжних було здійснене без публікації в пресі. Більше того, ще до отримання звернення від Державної судової адміністрації. Відповідно, заяви зацікавлених осіб про включення в список присяжних були представлені таким чином, що суперечить законодавству.

"Такий підхід до формування списку присяжних ставить під сумнів не лише саму ідею суду присяжних, але і законність участі в судовому процесі присяжних, обраних таким чином. Внаслідок це може стати причиною визнання будь-якого рішення, прийнятого судом за результатами розгляду цього карного виробництва таким, що було прийнято незаконним складом суду", - переконаний Євгеній Солодко, голова Комітету АЮУ по карному і карно-процесуальному праву.

Враховуючи вищевикладене, Асоціація юристів України звернулася в Київську міську раду з вимогою відмінити рішення від 16 квітня 2015 № 404/1269 про затвердження списку присяжних.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини