Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Визначений техпорядок операцій по інструментах регулювання ліквідності банківської системи

18 листопада 2015, 13:12
485
0
Автор:
Реклама

Постановою від 12 листопада 2015 роки № 783 Нацбанк затвердив Технічний порядок проведення операцій по стандартних інструментах регулювання ліквідності банківської системи.

Документ регламентує проведення Національним банком наступних операцій :

1) по рефінансуванню (по кредитах овернайт, кредитам рефінансування);

2) прямого репо;

3) з власними борговими зобов'язаннями;

4) з державними облігаціями України.

Операції по рефінансуванню банків під заставу державних облігацій, операції прямого репо з держоблігаціями і операції по купівлі (продажу) держоблігацій обслуговуються Національним банком як учасником депозитарної системи в порядку, визначеному нормативно-правовими актами з питань депозитарної і клірингової діяльності.

Генеральні кредитні договори і генеральні договори репо полягають і реєструються Департаментом супроводу кредитів, а генеральні договори по операціях по розміщенню депозитних сертифікатів Національного банку, договори купівлі (продажі) державних облігацій полягають і реєструються Департаментом відкритих ринків.

Заявки банків на участь в операціях по рефінансуванню і по розміщенню депозитних сертифікатів акумулюються засобами програмно-технологічного забезпечення і зберігаються до закінчення певного терміну їх отримання. Відповідальні особи структурних підрозділів центрального апарату Нацбанку, робочі місця яких підключені до засобів програмно-технологічного забезпечення, яке забезпечує проведення цих операцій, мають доступ тільки до інформації, що визначає перелік банків, які подали заявки, їх номери і час вступу. Інформація відносно змісту заявок банків за кожним учасником операцій по рефінансуванню і по розміщенню депозитних сертифікатів стає доступною для відповідальних виконавців після закінчення певного часу подачі банками заявок за допомогою засобів відповідного програмно-технологічного забезпечення.

Ліквідні активи (майно), які є предметом запоруки по операціях рефінансування, державні облігації, які є предметом операцій прямого репо, приймаються в забезпечення виконання зобов'язань перед Нацбанком за справедливою вартістю і з урахуванням коефіцієнта, що коригує.

Перевірка достатності об'єму закладених активів (майна) за справедливою вартістю з урахуванням коефіцієнтів, що коригують, по операціях рефінансування забезпечується Департаментом супроводу кредитів щодня за допомогою засобів програмно-технологічного забезпечення "КредЛайн".

Умови надання кредитів овернайт, кредитів рефінансування і проведення операцій прямого репо є ринковими. Справедлива вартість таких кредитів/операції прямого репо під час первинного визнання відповідає сумі фактично наданих коштів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини