Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати мають намір поліпшити проведення мобілізації

18 листопада 2015, 12:07
1918
1
Реклама

Комітет ВР з питань нацбезпеки і оборони рекомендує прийняти за основу допрацьований законопроект № 2191 про внесення змін до деяких законів відносно удосконалення оборонних питань (автор - нардеп Ю. Мамчур)який розроблений з метою визначення часових рамок особливого періоду в умовах, коли воєнний стан не введений, а також недопущення перешкоди проведенню заходів мобілізації в особливий період.

Згідно із законопроектом, особливий період - це період, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (окрім цільової), або доведення його до виконавців відносно прихованої мобілізації або (и) з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, чи фактичного початку військових дій, і закінчується з відміною воєнного стану і (чи) завершенням демобілізації.

Відмітимо, що Міноборони в листі від 01.10.2015 № 322/2/8417 надало роз'яснення відносно дії особливого періоду в Україні. Так, з моменту оголошення Указу Президента України "Про часткову мобілізацію" від 17.03.2014 № 303/2014 в Україні настав особливий період. Відміна особливого періоду буде здійснена окремим Указом Президента України "Про демобілізацію".

Також законопроектом пропонується серед обов'язків підприємств, установ і організацій по мобілізації визначити обов'язок повідомляти в 7-денний термін в районні (міські) військові комісаріати про отримання (уточненні) або відміну мобілізаційних завдань (замовлень).

Що стосується обов'язків громадян по мобілізації, зміни істотніші: в проекті говориться, що у разі оголошення загальної мобілізації якщо повістка військовозобов'язаним не поступила, вони зобов'язані явитися у військовий комісаріат в 10-денний термін з дня початку мобілізації, визначеної Указом Президента України.

Крім того, органи, що здійснюють ведення єдиного держреєстру платників податків, зобов'язані надавати на вимогу військових комісаріатів зведення про місце роботи і проживання (реєстрації) військовозобов'язанихрезервістів і призовників, що порушують правила військового обліку, ухиляються від виконання військового обов'язки.

Пропонуються зміни і стосовно відстрочення від заклику на військову службу під час мобілізації, яку згідно з проектом надають також священнослужителямякі закінчили вищі або середні духовні учбові заклади і здійснюють діяльність в релігійних організаціях, діючих за статутом (положенню), зареєстрованим в установленому порядку (такі особи можуть бути покликані на військову службу лише у разі їх згоди).

Проектом пропонується також внести зміни до Карного кодексу, якими встановити карну відповідальність:

- за перешкоди виконанню військово-транспортного обов'язку керівниками підприємств, установ і організацій по мобілізації - позбавлення волі на термін від 2 до 5 років;

- за перешкоду проведенню заходів мобілізації в особливий період - позбавлення волі на термін від 2 до 5 років (при обтяжливих обставинах від 4 до 8 років).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини