Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано удосконалити законодавчі норми про банківську таємницю

18 листопада 2015, 11:07
698
0
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 3479 про внесення змін до деяких законодавчих актів відносно питань банківської таємниці. Ініціатори - нардепи М. Поляків (НФ) і Д. Лубинец (БПП).

Законопроектом пропонується внести зміни Цивільний кодекс і Закон про банки і банківську діяльністьпередбачивши, що банківською таємницею являється інформація (відомості) про банківський рахунок, банківський вклад (депозит) фізичної особи (окрім фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності в частині здійснення такої діяльності), а також інформація (відомості) про операції, які були проведені в користь або за дорученням фізичної особи (окрім ФІЗОСОБИ-СПД в частині здійснення такої діяльності), його представника, досконалі ним угоди, у тому числі договори банківського рахунку, банківського вкладу (депозиту) і їх умови, які сталі відомі банку в процесі обслуговування фізичної особи і взаємин з ним.

Згідно з проектом, інформація (відомості) про банки або клієнтів, які збирається Національним банком України під час проведення банківського нагляду і валютного контролю, матеріали проведених перевірок НБУ, документи про результати проведені перевірок є банківською таємницею виключно в частині інформації, яка торкається інформації про клієнта - фізичну особу.

Крім того, запропоновано встановити, що інформація (відомості), що містяться в проектах рішень про застосування заходів дії до банків або осіб, що є об'єктом перевірки Національного банку України, є банківською таємницею виключно до моменту ухвалення рішення і його публікації на офіційному сайті НБУ.

Також законопроектом встановлюється новий порядок розкриття банківської таємниці. Інформація, яка містить банківську таємницю, розкривається банками:

1) по письмовому запиту або по письмовому дозволу відповідної фізичної особи;

2) за рішенням суду;

3) органам державної влади і правоохоронним органам на їх письмову вимогу у разі, якщо право на отримання інформації, що містить банківську таємницю, передбачено відповідними законами України в порядку, встановленому цим і іншими законами України.

В той же час, проектом передбачається, що у разі неправомірного розголошування банком і третіми особами, у тому числі органами державної влади, їх посадовими і службовими особами, відомостей, що становлять банківську таємницю, якщо це заподіяло матеріальний або моральний збиток клієнтові, клієнт має право вимагати від банку і третіх осіб, у тому числі їх посадових і службових осіб, відшкодування заподіяних збитків і моральної шкоди.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини