Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про звернення стягнення на предмет іпотеки

17 листопада 2015, 16:25
2813
0
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 4 листопада 2015 року розглянув справу 6-1120цс15 по позову про звернення стягнення на предмет іпотеки і по зустрічному позову про визнання недійсним іпотечного договору.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція. Згідно частини першої статті 549 ГК неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, яке боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства. Розмір неустойки, встановлений законом, може бути збільшений в договорі (частини перша, друга статті 551 ГК).

Згідно частини третьої статті 551 ГК розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків, і за наявності інших обставин, що мають істотне значення.

Положення частини третьої статті 551 ГК з урахуванням положень статті 3 ГК відносно загальних принципів цивільного законодавства і частини четвертої статті 10 ГПК відносно обов'язку суду сприяти сторонам в здійсненні їх прав надає право суду зменшити розмір неустойки за умови, що її розмір значно перевищує розмір збитків.

Крім того, згідно з положеннями статей 38, 39 Закону "Про іпотеку" у разі задоволення судом позову про звернення стягнення на предмет іпотеки, в резолютивній частині рішення суду вказуються: загальний розмір вимог і усі його складові, що підлягають сплаті іпотекодержателеві з вартості предмета іпотеки; опис нерухомого майна, за рахунок якого підлягають задоволенню вимоги іпотекодержателя; заходи по забезпеченню збереження предмета іпотеки або передачі його в управління на період до його реалізації, якщо такі потрібні; спосіб реалізації предмета іпотеки шляхом проведення публічних торгів або застосування процедури продажу, встановленого статтею 38 справжнього Закону; пріоритет і розмір вимог інших кредиторів, що підлягають задоволенню з вартості предмета іпотеки; початкова ціна предмета іпотеки для його подальшої реалізації. При цьому ціна продажу предмета іпотеки встановлюється за угодою між іпотекодавцем і іпотекодержателем або на підставі оцінки майна суб'єктом оцінної діяльності, на рівні не нижче за звичайні ціни на цей вид майна.

У цій справі встановивши, що розмір пені значно більше розміру боргового зобов'язання, а також, що в результаті звернення стягнення на предмет іпотеки на загальну суму заборгованості, у тому числі і пені, розмір якої значно більше розміру заборгованості за кредитним договором, будуть порушені права іпотекодавця суд не вирішив питання про застосування до спірних правовідносин положення частини третьої статті 551 ГК і зменшення розміру пені.

Також в цій справі договором іпотеки передбачено, що реалізація предмета іпотеки, на який звертається стягнення за рішенням суду, може проводитися, якщо інше не передбачене рішенням суду, шляхом продажу на публічних торгах у рамках процедури старанного виробництва в порядку, визначеному чинним законодавством. Початкова ціна продажу предмета іпотеки на публічних торгах встановлюється за рішенням суду, а у разі потреби - спеціалізованою організацією, що проводить публічні торги на підставі оцінки предмета іпотеки.

Посилання суду першої інстанції в резолютивній частині рішення на визначення початкової ціни предмета іпотеки на підставі оцінки майна, проведеної відповідно до законодавства про оцінку майна і майнових прав і професійної оцінної діяльності, суперечить вимогам статей 39 і 43 Закони "Про іпотеку", оскільки виходячи зі змісту поняття "ціна" як форми грошового вираження вартості товару, послуг і так далі в розумінні положень статті 39 справжнього Закону встановлення початкової ціни предмета іпотеки означає встановлення вона в рішення суд в грошовий вираження, визначений за процедурою, передбачений частина шостий стаття 38 справжній закон.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини