Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яким має бути письмовий запит від податківців?

17 листопада 2015, 13:45
2785
4
Автор:
Реклама

ГФС в листі № 24065/6/99-99-22-04-02-15 розповіла про вимоги до складання письмового запиту платникові податків про надання інформації.

Отримання податкової інформації і напрям запитів контролюючими органами регламентоване ст. 73 НК і постановою Кабміну від 27 грудня 2010 року № 1245 "Про затвердження Порядку періодичного представлення інформації органам державної податкової служби і отримання інформації вказаними органами по письмовому запиту" (далі - Порядок). Зокрема, чітко визначений перелік підстав для напряму суб'єктові господарювання запиту про представлення інформації, а також вимоги до його оформлення.

Так, відповідно до п. 73.3 ст. 73 НК контролюючі органи мають право звернутися до платників податків і інших суб'єктів інформаційних стосунків з письмовим запитом про представлення інформації, необхідної для виконання покладених на контролюючі органи функцій, завдань, і її документального підтвердження.

Письмовий запит про представлення інформації спрямовується платникові податків або іншим суб'єктам інформаційних стосунків за наявності хоч би однієї з наступних підстав :

1) за результатами аналізу податкової інформації виявлені факти, які свідчать про порушення платником податків податкового, валютного законодавства, законодавства у сфері запобігання і протидії легалізації прибутків, контроль за дотриманням якого покладений на контролюючі органи;

2) для визначення рівня звичайних цін на товари при проведенні перевірок і в інших випадках, передбачених ст. 39 НК;

3) виявлена недостовірність даних, що містяться в податкових деклараціях, поданих платником податків;

4) відносно платника податків подана скарга про ненадання таким платником податків податкової накладної покупцеві або про порушення правил заповнення податковою накладною;

5) у разі проведення зустрічного звіряння;

6) в інших випадках, певних НК.

Такий запит підписується керівником (заступником керівника) контролюючого органу і повинен містити:

- основи для напряму запиту відповідно до п. 73.3 ст. 73 НК з вказівкою інформації, яка це підтверджує;

- перелік прошеної інформації, і перелік документів, які пропонується надати;

- друк контролюючого органу.

Платники податків і інші суб'єкти інформаційних стосунків зобов'язані подавати інформацію, визначену в запиті контролюючого органу, і її документальне підтвердження впродовж 1 місяця з дня, що настає за днем вступу запиту (якщо інше не передбачене НК).

У разі, коли запит складений з порушенням нормативних вимог, платник податків звільняється від обов'язку надавати відповідь на такий запит.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини