Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Комітет ВР підтримав законопроект про посмертне донорство

13 листопада 2015, 09:50
1246
1
Реклама

На засіданні Комітету ВР з питань охорони здоров'я були розглянуті альтернативні законопроекти, які пропонують внести зміни в законодавство відносно трансплантації донорських органів.

Законопроекти мають істотну відмінність відносно того, згідно якої презумпції - згоди або незгоди - в майбутньому відбуватиметься огорожа донорських органів.

Законопроектом № 2386аякий розроблявся спільно з Мінохоронздоров'я, пропонується презумпція згоди. Тобто, людина за життя повинна офіційно оформити письмове заява про незгоду бути донором. Інакше, після смерті лікарі мають право вилучити з тіла померлого органи, які можуть бути використані для рятування життя і здоров'я іншого пацієнта.

У свою чергу, в альтернативному законопроекті № 2386а-1автором якого є народний депутат фракції БПП Ольга Богомолец, в основу покладена презумпція незгодияка залишає за людиною право на вибір, і не може привести до вилучення органів без його згоди. На сьогодні ситуація в Україні така, що презумпція згоди може привести до зловживань, вважає автор проекту.

Після дебатів депутати прийшли до компромісного рішення: рекомендували ухвалити за основу законопроект № 2386а-1а дискусію про презумпцію, згідно якої відбуватиметься вилучення органів у померлої людини, продовжити в ході обговорення проекту при підготовці до другого читання.

За інформацією прес-служби БПП

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини