Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР прийняла антидискримінаційні зміни в КЗоТ

12 листопада 2015, 11:46
2228
1
Реклама

Верховна Рада на сьогоднішньому засіданні ухвалила Закон відносно гармонізації законодавства у сфері запобігання і протидії дискримінації з правом Європейського Союзу (законопроект № 3442).

Необхідні для безвізового режиму з ЄС зміни вносяться в Кодекс законів про працю,

Згідно з ухваленим Законом стаття 2-1 КЗоТ (Рівність трудових прав громадян України) буде викладена в такій редакції:

"Забороняється будь-яка дискримінація у сфері працізокрема, порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних і інших переконань, підлоги, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального і іноземного походження, віку, стану здоров'я, інвалідності, підозри або наявності захворювання ВІЛ/СНІД, сімейного і майнового стану, сімейних обов'язків, місця проживання, членства в професійній спілці або іншому об'єднанні громадянина, участі в страйк, звернення або намір звернення до суду або інший орган за захист свій право або надання підтримка інший працівник в захист їх право, по мовний або інший ознака, не пов'язаний з характер робота або умова її виконання".

Діюча редакція ст. 2-1 КЗоТ: "Україна забезпечує рівність трудових прав усіх громадян незалежно від походження, соціального і майнового положення, расової і національної приналежності, підлоги, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, роду і характеру занять, місця проживання і інших обставин".


Зміни, запропоновані законопроектом № 3442, співпадають з поправкою, яку пропонувалося внести в проект Трудового кодексу. Нагадаємо що при прийнятті в першому читанні проекту ТК депутатам не вистачило голосів для того, щоб розглянути можливість обліку вказаної антидискримінаційної поправки при підготовці проекту до другого читання.

Відмітимо, що подавався і альтернативний законопроект, яким антидискримінаційну поправку в КЗоТ пропонувалося сформулювати в скороченому варіанті.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини