Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Третейські суди не розглядають позови банків до боржників

11 листопада 2015, 16:30
1360
1
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 4 листопада 2015 року розглянув справу 6-2074цс15 по позову до "Альфа-банку" про визнання недійсним пункту кредитного договору про третейську обмовку.

При розгляді була сформульована наступна правова позиція. Законом "Про внесення змін до статті 6 Закону "Про третейські суди" відносно підвідомчості справ у сфері захисту прав споживачів третейським судам" частина першу статті 6 Закону "Про третейські суди" доповнено пунктом 14, згідно з яким третейські суди не можуть розглядати справи по суперечках про захист прав споживачів, у тому числі споживачів послуг банку (кредитної спілки). Вказаний Закон набув чинності 12 березня 2011 року.

Це дає підстави для висновку про те, що положення пункту 14 частин першої статті 6 Закону "Про третейські суди", які містять заборону на розгляд третейськими судами справ по суперечках про захист прав споживачів, у тому числі споживачів послуг банку (кредитної установи), поширюються на правовідносини з питань виконання, зміни, розірвання договору споживчого кредиту.

Отже, помилковим є висновок про те, що заборона на розгляд третейськими судами справ по суперечках про захист прав споживачів не поширюється на суперечки про захист прав банківських установ, тобто спори, в яких позивачем є банківська установа, а відповідачем - споживач.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини