Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВССУ висловився про право дітей шахтарів на підвищену стипендію

11 листопада 2015, 14:34
1479
0
Автор:
Реклама

Вищий спеціалізований суд України по розгляду цивільних і карних справ при розгляді справи № 6-26868св15 висловився про право на отримання пільгової стипендії.

Відмовляючи прокуророві, який діяв в інтересах неповнолітньої, в задоволенні позову про стягненні стипендії, що недообліковує і неоплаченоїсуд першої інстанції, з виводами якого погодився і суд апеляційної інстанції, виходив з того, що неповнолітня не надала доказів того, що вона була зарахована до державного учбового закладу на основі Закону "Про підвищення престижності шахтарської праці" і не надала документів, передбачених статтею 5 справжнього Закону, які надавали б їй право на отримання стипендії у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

Колегія суддів ВССУ не погодилася з судовими рішеннями і дійшла такого правового висновку.

Згідно частини 1 статті 5 Закону "Про підвищення престижності шахтарської праці" шахтарі, що мають стаж підземної роботи не менше 3 років, діти, батьки яких мають стаж підземної роботи не менше 15 років, діти шахтарів, загиблих в результаті нещасного випадку на виробництві, шахтарів-інвалідів I і II групи зараховуються поза конкурсом з особистого вибору спеціальності в державні і комунальні вищі і професійно-технічних учбових закладів України для навчання за рахунок засобів державного і місцевого бюджету з надання місце в гуртожиток на час навчання і гарантований виплата за рахунок засіб державний бюджет стипендія у розмірі прожитковий мінімум, встановлений закон для працездатний особа.

Судом встановлено, що неповнолітня вчиться в державному учбовому закладі, її батько на день вступу дочки в ліцей мав стаж підземних робіт більше 15 років, стипендія їй нараховувалася на загальних підставах і була нижче за прожитковий мінімум.

Вказаним Законом державою гарантується право на отримання стипендії у розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб.

При цьому, як передбачено законом, право на пільгову стипендіюзокрема мають студенти, які зараховувалися на навчання поза конкурсом з особистого вибору спеціальності, проте це не є єдиною умовою для отримання пільгової стипендії. Вказані положення закону не є взаємовиключними, крім того, Закон не вимагає обов'язкової сукупності умов для отримання пільгової стипендії.

Посилаючись на статтю 37 Закону "Про професійно-технічну освіту", Порядок призначення і виплати стипендіїі дійшовши висновку про те, що неповнолітня не надала документів, передбачених статтею 5 Закону " Про підвищення престижності шахтарської праці", для підтвердження свого права на підвищену стипендіюсуди порушуючи вимоги статей 212-214 ГПКстатті 10 Закону "Про підвищення престижності шахтарської праці" не обернули увагу на те, що закони України, інші нормативно- правові акти, прийняті до набуття чинності справжнього Закону, до приведення їх у відповідність з цим Законом діють в частині, що не суперечить справжньому Закону.

Джерело: ВССУ

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини