Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Узгоджується новий порядок видачі сертифікатів про походження лісоматеріалів

9 листопада 2015, 12:47
906
0
Реклама

Гослесагентством розроблений новий Порядок видачі сертифікатів про походження лісоматеріалів і пиломатеріалів, який вже спрямований на узгодження в центральні органи виконавчої влади.

Нагадаємо, що новий Порядок необхідно було розробити згідно Закону № 325 - VIII. У цьому Законі говориться, що митниці здійснюють митне оформлення експорту лесо- і пиломатеріалів за умови представлення експортером сертифікату про походження лісоматеріалів і виготовлених з них пиломатеріалів. Для затвердження такого порядку було відведено 3 місяці, але за цей час документ не був прийнятий.

Таким чином, у зв'язку з відсутністю необхідних документів деревообробні підприємства України були вимушені повністю зупинити роботу. Але незабаром Кабмін прийняв постановазгідно з яким визнаються діючими сертифікати, видані до прийняття нового Порядку.

Гослесагентство спільно з Минагрополитики відмічає, що виконати ряд нових норм складно із-за законодавчих колізій. У зв'язку з цим запропоновано внести зміни до відповідного Закону.

Так, значна кількість лесопродукции постійними лісокористувачами реалізується же/д транспортомде документом є залізнична, а не товарно-транспортна накладна. Таким чином, згідно із Законом, якщо споживач придбав деревину на умовах постачання ж/д транспортом, він не має можливості отримати сертифікат і експортувати виготовлену з деревини продукцію.

Згідно абзацу шостого статті 3 Закони право на експорт певній партії лісоматеріалів і виготовлених з них пиломатеріалів, окрім передбачених статтями 2 і 21 Закону, має суб'єкт підприємницької діяльності, що отримав сертифікат про походження на відповідну партію лесо- чи пиломатеріалів. Вказана норма обмежує право суб'єктів господарювання здійснювати реалізацію на експорт лесопродукции, придбаною у інших суб'єктів господарюванняоскільки сертифікат видається тільки першому покупцеві разом з ТТН.

Абзацом дев'ятим статті 3 Закони визначено, що сертифікат не може передаватися іншим суб'єктам підприємницької діяльності для подальшої реалізації лісоматеріалів на внутрішньому ринку України. Таким чином, вказана норма обмежує права суб'єктів господарювання здійснювати операції купівлі-продажу лісоматеріалів на внутрішньому ринку і робить неможливою подальшу реалізацію на експорт зробленої продукції з деревини, яка була придбана на внутрішньому ринку не в постійного лесопользовате

За інформацією Гослесагентства

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини