Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Необхідно відстрочити дію Закону про Національну поліцію, - юрист

6 листопада 2015, 18:09
2341
13
Реклама

7 листопада 2015 року набуває чинності Закон від 02.07.2015 № 580 - VIII "Про Національну поліцію"а також прийняте Кабміном Положення про Національну поліцію.

Де-юре міліція припиняє своє існування, але де-факто перехідний процес продовжиться близько шести місяців. Співробітники патрульної поліції Києва, Одеси, Львова, Харкова, а також Департаменту патрульної поліції МВС, які пройшли конкурс при вступі на службу, перейдуть в Національну поліцію автоматично. Для інших працівників ОВД організовують атестацію.

Експерти неодноразово заявляли, що після ліквідації міліції в Україні утворюється деякий правовий вакуум, оскільки усі необхідні зміни для роботи поліції в законодавство не внесені. Відмітимо, що в Раді чекають розгляду законопроекти про необхідні зміни.

Адвокат Тетяна Лежух у коментарі ЮРЛИГЕ з приводу ситуації, що склалася, повідомила:

"Починаючи з 7 листопада в Україні перестане функціонувати міліція і для забезпечення громадського порядку зважаючи на положення Закону "Про Національну поліцію" ці повноваження повинна перейняти на себе саме поліція.

У свою чергу, практична реалізація цього процесу на даний момент виявилася під загрозоюз огляду на те, що за останні три місяці Верховна Рада і Кабінет Міністрів не потрудилися прийняти нормативну базу і здійснити дії, необхідні для практичної реалізації такої реформи.

Тетяна Лежух

Так, Законом передбачається створення центрального органу управління поліцією і її територіальних органів, про створення яких доки ніхто не чув. Але найцікавіше навіть не це - передбачається, що система поліції повинна включати наступні підрозділи: карна поліція, органи досудового розслідування, поліція охорони, спеціальна поліція, поліція особливого призначення, і усі ці підрозділи так само не існують на даний момент.

Враховуючи той факт, що за станом на вечір 6 листопада жодна людина із складу кандидатів на пост поліцейського не пройшла усю процедуру, викладену в Законі, і не був приведений до присяги, зважаючи на відсутність штатних розкладів цих органів, стає очевидним той факт, що 7 листопада 2015 року в Україні не виявиться осіб, які б мали повноваження розслідувати злочини і навіть просто фіксувати факти скоювання таких злочинів.

Окремо слід виділити і те, що починаючи із завтрашнього дня, виходячи з положень Закону, нікому буде охороняти і суди (що раніше охороняються підрозділом "Грифона"), і навіть приватні квартири і будинки, оскільки Державна служба охорони також належала до системи підрозділів міліції.

Саме тому, на мою думку, депутати Верховної Ради повинні в терміновому порядку ухвалити закон, який би дозволяв відстрочити дію Закону "Про Національну поліцію" хоч би на місяць".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини