Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роз'яснені нюанси оподаткування призів і виграшів

6 листопада 2015, 15:36
2363
0
Автор:
Реклама

Якщо приз виходить в результаті розіграшу платником податків безкоштовното його вартість визначається за звичайною ціною і включається до складу загального місячного (річного) доходу оподаткування і обкладається податковим агентом по ставці 30 %.

Якщо за результатами розіграшу виходить право придбання речі за 1 грн.то це вважається персоніфікованою (індивідуальною) скидкою з ціни товару і сума скидки підлягає оподаткуванню як додаткове благо по ставках, визначених п. 167.1 ст. 167 НК (15 % і 20 %).

Про це розповіла ГФС в листі № 24385/10/28-10-06-11.

Згідно пп. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 НК до складу загального місячного (річного) доходу оподаткування платника податку включаються пасивні прибутки (окрім вказаних в пп. 165.1.41 п. 165.1 ст. 165 НК), прибутки у вигляді виграшів, призів.

Пунктом 170.6 ст. 170 НК визначене, що податковим агентом платника податку під час нарахування в його користь доходу у вигляді виграшів (призів) в лотерею або в інших розіграшах, у букмекерському парі, парі тоталізатора, призів і виграшів в грошовій формі, отриманих за перемогу і участь в любительських спортивних змаганнях, у тому числі у більярдному спорті, являється особа, здійснююче таке нарахування.

Податковим агентом - оператором лотереї в терміни, певні НК для місячного податкового періоду, до бюджету сплачується загальна сума податкунарахованого по ставці, певною абз. 1 п. 167.1 ст. 167 НК, із загальної суми виграшів (призів), виплачених за податковий (звітний) місяць гравцям в лотерею.

Податкові агенти - оператори лотереї в податковому розрахунку відбивають загальну суму нарахованих в звітному податковому періоді прибутків у вигляді виграшів (призів) і загальну суму утриманого з них податку. При цьому у податковому розрахунку не вказується інформація про суми окремого виграшу, суми нарахованого на нього податку, а також відомості про фізособу - платника податків, що отримав дохід у вигляді виграшу (призу).

Під час нарахування (виплати) прибутків у вигляді виграшів в лотерею або в інших розіграшах, що передбачають попереднє придбання платником податку права на участь в таких лотереях або розіграшах, не беруться до уваги витрати платника податку у зв'язку з отриманням такого доходу.

Крім того, пп. "е" пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 НК передбачено, що до складу загального місячного (річного) доходу оподаткування платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни (вартості) товарів, індивідуально призначеної для такого платника податку.

Відповідно до п. 167.3 ст. 167 НК ставу податку складає подвійний розмір ставкипевною абз. 1 п. 167.1 ст. 167 НК (30 %), бази оподаткування відносно прибутків, нарахованих як виграш або приз (окрім виграшів, призів в лотерею) на користь резидентів або нерезидентів.

Як виняток грошові виграші в спортивних змаганнях (окрім винагород спортсменам - чемпіонам України, призерам спортивних змагань міжнародного рівня, у тому числі спортсменам-інвалідам) оподатковуються по ставках, визначених в п. 167.1 ст. 167 НК.

В той же час, якщо додаткові блага, виграші або призи надаються в негрошовій формі, сума податку об'єкту оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ст. 164 НК (пп. "е" пп. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини