Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

1 день в СІЗО пропонується зараховувати за 2 дні колонії

6 листопада 2015, 15:25
7386
23
Реклама

Групою нардепів на чолі з Надією Савченко поданий законопроект № 3413 "Про внесення змін до Карного кодексу України (відносно удосконалення порядку зарахування судом терміну попереднього ув'язнення в строк покарання) ".

Законопроектом пропонується викласти частину п'яту статті 75 УК в новій редакції, встановивши, що зарахування судом терміну попереднього ув'язнення у разі засудження до позбавлення волі в межах того ж карного виробництва, у рамках якого до лиця було застосовано попереднє укладення, робиться з розрахунку 1 день попереднього укладення за 2 дні позбавлення волі.

Зараз попереднє укладення зараховується судом в строк покарання при засудженні до позбавлення волі день за день.

Також проектом запропоновано встановити, що в строк попереднього укладення включається термін:

а) затримання особи без постанови слідчого судді, суду;
б) затримання особи на підставі постанови слідчого судді, судна про дозвіл на затримання;
в) утримання особи під вартою в якості запобіжного заходу, обраного суддею, судом як на стадії досудового розслідування, так і під час судового розгляду карного виробництва;
г) перебування обвинуваченого у відповідній стаціонарній медустанові при проведенні судово-медичної або судово-психіатричної експертизи;
д) перебування особи, що відбуває покарання в установах попереднього укладення для проведення слідчих дій або участі в судовому розгляді карного виробництва.

У пропонованій редакції статті вказано, що суд повинен звільнити засудженого від відбуття покарання, якщо термін попереднього ув'язнення, відбутий засудженим в межах карного виробництва, рівний або перевищує фактично призначене йому основне покарання з числа передбачених частиною першої цієї статті.

А у разі, якщо до виголошення вироку термін попереднього ув'язнення, відбутий особою, перевищує відповідно до певного співвідношення максимально можливий термін позбавлення волі, передбачений Особливою частиною УК для злочину, в якому підозрюється особа, така особа має бути негайно звільнена судом з-під варти як за ініціативою суду, так і за ініціативою самої особи або його захисника (законного представника), прокурора. Таке звільнення допускається як на стадії судового розгляду карного виробництва, так і на стадії досудового розслідування карного виробництва.

У пояснювальній записці до проекту говориться, що сучасні умови перебування затриманих осіб в СІЗО є неналежними, принижують гідність осіб, які ще не визнані судом винними в скоєнні злочину. Обличчя можуть роками знаходитися в слідчих ізоляторах без винесення по них звинувачувального вироку. При цьому умови відбування покарання осіб, визнаних винними, у виправних колоніях різних рівнів безпеки є кращими. А відповідно до міжнародної практики умови утримання під вартою під час попереднього укладення не можуть бути більш суворо призначеного судом покарання за карний злочин.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини