Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АЮУ заявляє про неприпустимість ототожнення адвоката з клієнтом

6 листопада 2015, 13:30
1024
0
Автор:
Реклама

Асоціація юристів України у черговий раз привертає увагу громадськості до неприпустимості ототожнення адвоката з обличчям клієнта.

Так, нещодавно в ЗМІ з'явилася публікаціяу якій містяться звинувачення адвокатів в пособництві нібито злочинним діям клієнта.

АЮУ відмічає, що адвокат при здійсненні ним професійній діяльності користується особливим статусом. Гарантії професійної діяльності захисника не лише визнані у всьому світі, але і закріплені в українському законодавстві.

Неприпустимість ототожнення адвокатів з клієнтами і їх справами в час виконанням ними своїх обов'язків є важливою гарантією професійної діяльності адвокатів. Цей принцип закріплений в Основних положеннях про роль адвокатів, прийнятих VIII Конгресом ООН із запобігання злочинам в серпні 1990 року, і Законом "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

Вказані гарантії є основою професійної діяльності адвокатів. Вони забезпечують можливість ефективно відстоювати права, свободи і законні інтереси будь-яких членів суспільства - незалежно від їх статусу, позиції або рівня сприйняття громадськістю.

Недотримання вказаних гарантій професійної діяльності порушує право на захист, яке закріплене законодавством України і загальновизнаними принципами міжнародного права. Це, у свою чергу, може поставити під сумнів існування інституту адвокатури України в цілому. У такому разі професія адвоката втратить свій особливий статус і виявиться неефективною.

Враховуючи це, Асоціація юристів України закликає представників органів влади, журналістів і громадських діячів шанувати засадничі принципи діяльності адвоката і утримуватися від заяв, які ставлять під сумнів незалежність професії адвоката і сприяють ототожненню захисника з клієнтом.

Поряд з відкритістю і свободою слова, взаємоповага і дотримання високих стандартів професії є ключовими елементами розвитку демократичного суспільства.

Джерело: АЮУ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини