Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

УСЮ підтвердила, що 4 судді "майдановцев" порушили присягу

6 листопада 2015, 12:17
733
0
Автор:
Реклама

На засіданні Вищої ради юстиції 5 листопада було винесено 8 дисциплінарних справвідкритих по висновках Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції. Розгляд 4х подів відкладено на засідання 17 листопада через відсутність суддів. Відносно інших - підтримано висновок ТСК про порушення присяги судбями. На сьогодні завершений розгляд 8 з 40 дисциплінарних справвідкритих по виводах ТСК

% листопада УСЮ прийняла рішення підтримати висновок ТСК про порушення в діях суддів присяги відносно суддів :

- Соломенского районного суду міста Києва Макухи Андрія Анатолійовича (виведення ТСК від 24 березня 2015 № 9 / 02-15);

- Чернобаевского районного суду Черкаської області Цибри Нели Валентинівни (виведення ТСК від 3 червня 2015 № 38 / 02-15);

- Святошинского районного суду міста Києва Чалої Алли Петрівни (виведення ТСК від 22 квітня 2015 № 20 / 02-15);

- Червонозаводского районного суду міста Харкова Чудовского Дениса Олеговича (виведення ТСК від 24 березня 2015 № 10 / 02-15).

У усіх випадках говорилося про безпідставному обранні запобіжного заходу відносно учасників масових акцій протесту після подій в Києві 18 лютого 2014 року, захоплення будівлі ОГА в Черкасах 23 січня 2014 року і блокування 19 лютого 2014 року виїзних воріт Академії внутрішніх військ МВС України в Харкові в період соціального конфлікту в Україні з 21 листопада 2013 року по 11 квітня 2014 року. Були зафіксовані і інші допущені суддями порушення законодавства.

Зокрема, під час обговорення на засіданні УСЮ дій судді Святошинского районного суду міста Києва А. Чалою відзначалося, що з постанови судді неможливо з'ясувати, які саме мотиви вплинули на застосування суддею запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою на 60 діб відносно одного з активістів, затриманого 18 лютого 2015 року у станції метро "Арсенальна" в Києві. "Саме тому судову систему і докоряють в прийнятті суддями довільних рішень", - відмітив Олексій Муравьев.

Нагадаємо, що ТСК в УСЮ було передано 41 укладення ТСК про порушення присяги у діях 46 суддів. Перші дисциплінарні справи по виводах ТСК були відкриті 27 серпня. 1 жовтня вже прийняті перші рішення по цих матеріалах.

Радою відкрито дисциплінарні справи по 40 виводами. На засіданні дисциплінарної секції відбувся розгляд по суті 26 справ.

На сьогодні розгляд 8-ми дисциплінарних справ завершеноприйнято рішення про внесення уявлень про звільнення 5-ти суддів з посад за порушення присяги, в тре3-х випадках - матеріали передані у ВККС для накладення іншого дисциплінарного стягнення.

В середньому Вища рада юстиції витрачає один місяць на розгляд дисциплінарної справи, яка згідно передбаченої Законом процедури вимагає ухвалення чотирьох рішень (дисциплінарної секції і Поради про відкриття дисциплінарної справи, і секції і Ради після розгляду питання по суті).

Згідно частини п'ятої статті 32 Закону "Про Вищу раду юстиції" повторне неприбуття судді на засідання Ради є основою для розгляду справи в його відсутність.

Джерело: УСЮ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини