Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

УСЮ рекомендує звільнити суддю Киреева за порушення присяги

6 листопада 2015, 10:21
560
1
Автор:
Реклама

5 листопада 2015 року Вища рада юстиції прийняла рішення про внесенні подання про звільнення за порушення присяги Киреева Родіона Володимировича з посади судді Печерського районного суду міста Києва.

Як відмітив за підсумками засідання Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк, рішення УСЮ грунтується на виводах Європейського суду з прав людини у справі "Тимошенко проти України". "Це відкриває шлях до вирішення питання про відповідальність усіх суддів, в діях яких рішеннями ЕСПЧ було констатовано порушення Конвенції про захист прав людини і основних свобод"- сказав Голова УСЮ.

Нагадаємо, 5 серпня 2011 року Печерський районний суд м. Києва виніс постанову про зміну відносно підсудної Ю. Тимошенко заходи припинення з підписки про невиїзд на утримання під вартою. Постанова мотивована тим, що підсудна відмовлялася відповідати на питання суду, зокрема повідомити адресу місця проживання, чим перешкоджала встановленню обставин у справі, а також спізнювалася на судові засідання, публічно проявляла неповагу до суду. Суд дійшов висновку, що, знаходячись на волі, підсудна може відхилитися від правосуддя і виконання процесуальних рішень.

Європейський суд встановив, що утримання підсудної Ю. Тимошенко під вартою було довільним і несумісним з цілями пункту 1 статті 5 Конвенцій, оскільки суд виніс постанову про зміну міри припинення без достатніх правових підстав, зокрема без наявності ризику приховання від правосуддя, перешкоди встановленню істини у справі або продовження злочинної діяльності. Європейський суд відмітив, що постанова суду не містила посилань на будь-які порушення Ю. Тимошенко впродовж попередніх місяців зобов'язання не покидати місце свого проживання, і хоча суддя відмітив, що вона відмовилася надавати розписку про повідомлення її про час і місце наступного засідання, він не вказав, що заявниця не з'являлася на будь-яке судове засідання. Відмова назвати свою адресу в судовому засіданні не мала негативного впливу на її участь у виробництві, оскільки її адреса вже знаходилася в матеріалах кримінальної справи. Запізнення на судове засідання 5 серпня 2011 року було незначним, тому це не може свідчити про небажання з її боку співпрацювати з національним судом.

Як відмітив Європейський суд, не було встановлених законом підстав для узяття підсудної Ю. Тимошенко під варту, головною основою для узяття під варту була її вірогідна перешкода встановленню істини у справі і зневажлива поведінка, а тому позбавлення її волі було довільним і незаконним.

В цілому, у ВККС і УСЮ поступило більше 800 звернень громадян, народних депутатів України і інших осіб по перевірці дій судді Печерського районного суду міста Києва Р. Киреева.

Джерело: УСЮ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини