Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прибутки від здачі чорного металобрухту обкладаються військовим збором

5 листопада 2015, 15:41
1939
3
Автор:
Реклама

Оскільки прибутки, отримані платником податку за зданий (проданий) їм лом чорних металів, не звільняються від оподаткування згідно з розділом IV НК, то такі прибутки включаються в його загальний місячний дохід оподаткування як інші прибутки і обкладаються військовим збором на загальних підставах. Такого висновку дійшла ГФС в листі № 10152/Г/99-99-17-03-03-14.

Нагадаємо, платниками військового збору являються особи, визначені п. 162.1 ст. 162 НКзокрема, фізособи - резиденти, які отримують прибутки з джерела їх походження в Україні (пп. 1.1 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX НК).

Згідно п. 163.1 ст. 163 НК об'єктом оподаткування резидента являється загальний місячний (річний) дохід оподаткування, в який включаються, зокрема, інші прибуткиокрім вказаних в ст. 165 НК (пп. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 НК).

Так, пп. 165.1.25 п. 165.1 ст. 165 НК встановлене, що в загальний місячний (річний) дохід оподаткування не включається сума доходу, отримана платником податку за здані (продані) їм вторинна сировина, побутові відходи, лом кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні, залишки і лом електричних акумуляторів з вмістом свинцю, і лом дорогоцінних металів, проданий НБУ. Тобто, лом чорних металів в цей список не входить, а значить, відноситься до категорії інших прибутків, які є об'єктом оподаткування.

Слід зазначити, що ст. 4 Закону № 619 - XIV "Про металобрухт" встановлено, що операції з металобрухтом здійснюються лише спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами, а також їх приймальними пунктами. Прийом побутового металобрухту від фізосіб дозволяється лише при пред'явленні ними документу, який засвідчує особу, і обов'язково оформляється актом приймання. У акті приймання побутового металобрухту від фізосіб вказуються дані документу, що засвідчує особу, і опис металобрухту. Фізичні особи можуть здійснювати операції тільки з побутовим металобрухтом.

Побутовий металобрухт - це непридатні для прямого використання вироби побутового призначення або частини цих виробів, які містять в собі чорні або кольорові метали або їх сплави і що втратили експлуатаційну цінність (ст. 1 Закону № 619).

Прийом промислової ломи у фізосіб, які не являються суб'єктами господарюваннязабороняється. Збір, заготівля, переробка, реалізація промислового металобрухту фізособами забороняється.

Оформлення документівщо засвідчують придбання права власності на металобрухт, і актів прийому металобрухту є обов'язковим. Ці документи повинні знаходитися у власника металобрухту і зберігатися впродовж року.

Згідно ст. 6 Закону № 619 оплата закупленого у населення металобрухту здійснюється через каси спеціалізованих підприємств (їх приймальних пунктів) і спеціалізованих металургійних переробних підприємств або через каси у банках готівкою або шляхом поштових переказів за рахунок суб'єкта господарювання, який здійснює купівлю металобрухту.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини