Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як працюватиме Офіс ефективного регулювання?

5 листопада 2015, 15:00
1206
0
Реклама

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичюс на засіданні Кабінету Міністрів 4 листопада представив главу Офісу ефективного регулювання Олексія Гончарука.

"Офіс ефективного регулювання - це ресурс для усіх міністерств. Це ваш зовнішній відділ підготовки регуляторних актів у сфері дерегуляциитому, як говорять англійці, "use and abuse" : використовуйте фахівців офісу на повну, щоб проводити реформи якнайскоріше" - звернувся Міністр до колег по уряду.

Офіс - незалежна неправительственныя структураяка не замінює функції Державної регуляторної служби або інших державних установ. У нім працюють висококваліфіковані галузеві фахівці за донорські (від уряду Канади, Європейського Союзу і Всесвітнього банку), а не державні гроші.

Головні завдання Офісу - зниження вартості і складності ведення бізнесу в країні, а також мінімізація корупційних схем. Офіс повинен допомогти поліпшенню регуляторного клімату і сприяти входженню України в європейське нормативне поле і DCFTA.

Офіс займається аналізом законодавства і регуляторного поля, виявленням проблемних моментів і підготовкою проектів нових документівякі вирішуватимуть ці проблеми. У Регламент Кабміну вже внесені зміни для прискорення прийняття цих важливих ініціатив по поліпшенню инвест-климата і економічного зростання.

На першому етапі Офіс зосередився на тих чотирьох секторах, в яких опинилися гострі проблеми з регулюванням малого і середнього бізнесу :

- ринковий контроль і нагляд
- енергетика і підключення до мереж
- будівництво
- АПК і безпека виробництва харчових продуктів.

До команди Офісу увійшли 15 галузевих фахівців, юристів, економісти і аналітики, а також фахівці з комунікацій. До кінця роки їх стане 35а до 1 березня - кількість повинна зрости до 70.

Контроль і координацію діяльності Офісу здійснюватиме Наглядова рададо складу якої увійдуть представники влади, регуляторів, бізнес-асоціацій і громадських ініціатив.

Відзначається, що Офіс працюватиме за принципом "регуляторного антивіруса". Команда перевірятиме кожен нормативний акт: чи відповідає він законодавству і концепції регуляції, корисно впливає на економіку, не створює нових корупційних ризиків, скільки коштує бізнесу і суспільству. Останній фільтр - ця відповідність нормам Угоди про вільну торгівлю (DCFTA). Тільки акти, які пройдуть усі фільтри, буде залишено в нормативному полі. Інші має бути змінене або взагалі скасоване.

"Створення такого офісу не знімає відповідальності з органів влади. Відповідальність за дерегуляцию залишається за міністерствами. Офіс може їм тільки допомогти", - відмітила голова ГРС Ксения Ляпина.

Після завершення проекту (через 3 року) напрацювання повинні лягти в основу створення незалежного регуляторного комітету (за зразком Великобританії).

Джерело: Урядовий портал

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини