Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Переселенців візьмуть на облік без наявності реєстрації місця проживання

3 листопада 2015, 17:07
1959
0
Реклама

3 листопада Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законів України відносно посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (законопроект № 2166).

Зокрема, встановлюється, що внутрішньо переміщеною особою являється громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яке знаходиться на території України на законних підставах і має право на постійне проживання в Україні, яке змусили залишити або покинути своє місце проживання в результаті або в цілях уникнення негативних наслідків озброєного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини і надзвичайних ситуацій природного або техногенного характеру.

Закон відміняє невиправдану залежність переселенців від реєстрації місця проживання. Передбачається, що для постановки на облік і отримання відповідної довідки внутрішній переселенець подає заява в структурний підрозділ з питань соцзахисту населення РГА за місцем проживання. Разом із заявою заявник надає документ, що засвідчує особу і підтверджує громадянство України або спеціальний статус.

У разі відсутності в такому документі відмітки про реєстрацію місця проживання на території адміністративно-територіальної одиниці, з якою здійснюється внутрішнє переміщення, заявник представляє доказипроживання, що підтверджують факт, на цій території (військовий квиток, трудова книжка, документи про середню або вищу освіту і інші).

Закон також спрощує і прискорює процедури для внутрішньо переміщених осіб відносно працевлаштування, отримання статусу безробітного, відновлення документів і тому подібне; поширює гарантії на осіб, які проживали без реєстрації на тимчасово окупованих територіях, а також на осіб без громадянства і іноземних громадян, які мають право постійно проживати на території України. Крім того, документом визначено, в якому випадку заявникові може бути відмовлено у видачі довідки про узяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини