Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Право на віднесення ПДВ до податкового кредиту дає складена постачальником накладна

3 листопада 2015, 16:27
1698
0
Автор:
Реклама

Право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту дає податкова накладнаскладена постачальником з дотриманням вимог НК. Такого висновку дійшла ГФС в листі № 23514/10/28-10-06-11.

Нагадаємо, відповідно до п. 201.4 ст. 201 НК, податкова накладна складається в день виникнення податкових зобов'язань продавця.

Відповідно до п. 187.1 ст. 187 НК датою виникнення податкових зобов'язань по постачанню товарів/послуг вважається дата, що доводиться на податковий період, впродовж якого відбувається будь-яка з подій, подія раніше:

а) дата зарахування засобів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а у разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбутковування засобів в касі платника податку, а у разі відсутності такий - дата інкасації готівки у банківській установі, яка обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а у разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетину митного кордону України, оформлена згідно з вимогами митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документу, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Згідно п. 201.1 ст. 201 НК платник податків зобов'язаний скласти податкову накладну електронній формі з дотриманням умови відносно реєстрації в порядку, визначеному законодавством, електронному підписі уповноваженої платником особи, і зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЕРНН).

При цьому згідно п. 201.5 ст. 201 НК для операцій, що оподатковуються, і операцій, звільнених від оподаткування, складаються окремі податкові накладні.

Відповідно до п. 201.7 ст. 201 НК і п. 17 Порядку заповнення податковою накладноюзатвердженого наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. № 957, податкова накладна складається на кожну повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що поступили на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

Тобто, дата надходження попередньої оплати (авансу) є датою виникнення у продавця податкових зобов'язань по ПДВ і основою для виписки податкової накладної. При цьому постачальник повинен враховувати вимоги п. 201.7 ст. 201 НК і умови конкретної цивільно-правової угоди в частині оплати (попередньої оплати) при постачанні товарів (послуг), часткового постачання товарів (послуг).

Відповідно до пп. "а" п. 198.1 ст. 198 НК в податковий кредит відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі у разі їх ввезення на митну територію України) і послуг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини