Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристи-новатори розповіли про ключові тенденції розвитку бізнесу

2 листопада 2015, 10:21
2053
2
Автор:
Реклама

Ланчі у юристів помітно виділяються на тлі звичайних, адже тільки юристи за чашкою кави примудряються обговорити проблеми бізнесу, що хвилюють, дати оцінку важливим законопроектам і спрогнозувати нову хвилю нормативних змін.

Свідками саме такої дискусії ми стали під час пресс-ланча ЮФ Aequo. Всього за рік існування юридична фірма відрізнилася успішно реалізованими інноваційними стратегіями в роботі з клієнтами і активною участю в розробці декількох важливих для бізнесу законопроектів. Секретами процвітання і актуальними тенденціями експерти Aequo охоче поділилися з читачами ЮРЛИГИ.

Основні тренди на ринку юридичних послуг

Компанії вважають за краще співпрацювати з юридичними фірмами, з якими вже склалися довірчі стосунки. В той же час є попит на інноваційний, креативний підхід до рішення клієнтських завдань, тому іноді бізнес готовий притягати нових партнерів для вирішення нестандартних ситуацій. Про це розповів керівний партнер ЮФ Aequo Денис Лисенко.

"Цього року Aequo супроводжувала три унікальні для українського ринку угоди - з продажу іноземним і українським інвесторам неплатоспроможних фінансових установ : банка "Айстра Банк" і перехідного банку "Омега Банк" відповідно, а також проект за поданням Європейською комісією макрофінансової допомоги Україні у розмірі 1,8 млрд євро. Ці угоди, згідно з престижним рейтингом Financial Times Innovative Lawyers (Лондон, Великобританія), були відмічені серед найбільш інноваційних в Європі у 2015 році" - поділився досягненнями керівний партнер ЮФ Aequo.

Пан Лисенко разом з колегами прогнозує, що подібні угоди матимуть місце і наступного року, оскільки вони потрібні для того, щоб стабілізувати фінансову систему країни, перезапустити роботу банківського сектора і притягнути в нього нових інвесторів, у тому числі іноземних.

2015 рік, за словами керівного партнера ЮФ Aequo, став роком структурних змін на юридичному ринку. Великі міжнародні юридичні компанії частково реорганізують бізнес в Україні, а саме здійснюють de - brandingі таким чином, оптимізують витрати, намагаючись зберегти присутність в країні за допомогою локальної юридичної фірми, яка працює за принципом "best friends". В той же час на ринку продовжують з'являтися нові юридичні фірми. "Якщо раніше юридичні компанії для того, щоб успішно конкурувати, укрупнювалися, то зараз ми спостерігаємо зворотний тренд - появу нових юридичних стартаповзокрема, що спеціалізуються на практиці вирішення суперечок", - відмітив пан Лисенко.

Цього року юридичні фірми зіткнулися з визначеним дефіцитом кадрів у зв'язку з тим, що частина юристів, включаючи висококваліфікованих, перейшла на держслужбу або приєдналася до соціальних (волонтерським) ініціатив. В результаті юристи, працюючі в юрфірмах, поглиблюють спеціалізацію в суміжних практиках, щоб ефективно покривати декілька напрямів. Ця тенденція також дозволяє гнучкіше вирішувати питання ефективного завантаження юридичного персоналу фірм в умовах нестабільного попиту на послуги зовнішніх консультантів.

Коментуючи перспективи 2016 рокукерівний партнер ЮФ Aequo відмітив, що продовжить рости попит на окремі юридичні послуги в сферах вирішення суперечок, антимонопольного і конкурентного, а також фінансового права. Крім того, позитивну динаміку продемонструє практика злиття і поглинань. Передусім, експерт чекає збільшення угод на аграрному і банківському ринках, в секторах IT і FMCG.

Щоб правильно розподіляти сили і оптимізувати процес роботи, ЮФ Aequo рекомендує запускати електронні сервіси по роботі з клієнтами.

Прогнози розвитку банківського сектора

Партнер ЮФ Aequo, керівник практики фінансового і банківського сектора Юлія Кирпа виділила 2 ключових тенденції, яку слід чекати у банківському секторі в 2016 році :

1) Продовження очищення банківського сектора. Передбачається, що деякі інші банки також будуть визнані неплатоспроможними, внаслідок чого скоротиться загальна кількість банків;

2) Ріст кількості злиття банків в результаті реформи Нацбанку по спрощенню відповідного механізму. Зараз не усі акціонери в змозі виконати нові вимоги НБУ по капіталізації банків і сформувати капітал, що досягає 500 млн грн., впродовж наступних 10 років. А завдяки реформі акціонери, які не зможуть внести "живі гроші", отримають можливість об'єднати свої банківські установи з іншими. Упевненість пані Кирпы в цій реформі підкріплена тим, що експерти Aequo беруть активну участь в робочій групі при НБУ по удосконаленню банківського законодавства.

Юлія Кирпа відмітила, що запропоновані експертами Aequo зміни до закону відносно удосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб і виведення неплатоспроможних банків з ринку грунтувалися, у тому числі, на глибокому аналізі кращих світових практик. "Багато наших пропозицій відбито в законопроекті, у тому числі - в частині збільшення прозорості процедур виведення банків з ринку, скорочення термінів виплат гарантованих сум вкладів, а тажке в захисті інвесторів при купівлі активів", - додала Юлія Кирпа.

Прийдешні зміни корпоративного права

Ганна Бабичпартнер, со-руководитель практики корпоративного права/M&A Aequo, відмітила важливість впровадження інструментів, спрямованих на поліпшення інвестиційного клімату в Україні. Серед таких ініціатив - участь ЮФ Aequo в розробці затребуваного бізнесом законопроекту про товариства з обмеженою відповідальністю.

Експерт виділила декілька основних моментів, які закладені у новому законопроекті:

- новий підхід до питань корпоративного управління. Пропонується змінити порядок ухвалення рішень, наприклад, законодавчо врегулювати збільшення відсотка голосів для ухвалення рішень за згодою учасників ТОВ;

- чітко закріплена можливість створення наглядової ради в ТОВ;

- юридичним особам хочуть дозволити виконувати функції виконавчого органу;

- запропоновано удосконалити процедуру запоруки доль в статутному капіталі ТОВ і можливість обертати стягнення на такі долі в автоматичному режимі;

- передбачена можливість укладення угод між учасниками у українському правовому полі;

- вимога погоджувати істотні угоди на рівні наглядової ради або на рівні загальних зборів учасників.

"Мінекономрозвитку розглядає цей законопроект як пріоритетний для залучення іноземних інвесторів" - оцінила перспективи прийняття документу пані Бабич, відмітивши, що зараз законопроект знаходиться на етапі доопрацювання в Міністерстві.

Останні тренди у сфері інтелектуальної власності і вирішення суперечок

"У зв'язку з політичними подіями, які відбуваються зараз в регіоні СНД, багато іноземних клієнтів, особливо американські компанії, стали доручати українським радникам більше роботи в інших юрисдикціях. Фактично, здійснюється робота по цілому ряду проектів через Україну в країнах СНД, зокрема, в Казахстані і РФ. Тобто, Україна частково претендує на об'єм послугякий могли б надавати російські або казахські колеги" - відмітив партнер, керівник практики інтелектуальної власності і вирішення суперечок ЮФ Aequo Олександр Мамуня.

Також, серед основних тенденцій у сфері інтелектуальної власності пан Мамуня виділив перенесення хабов (так званих центрів управління портфелями прав інтелектуальної власності) з РФ в країни Східної або Західної Європи. У зв'язку з цим трансформуються і комунікації юрфірм з клієнтами.

У свою чергу, радник ЮФ Aequo Павло Белоусов відмітив, що в судовій практиці останньою тенденцією стало значне збільшення справ за участю держорганів, а також рекордний показник арбітражних справ, у тому числі - в МКАС при ТВП України.

Радник ЮФ Aequo Сергій Денисенко додав, що судові процеси не обійшли і Антимонопольний комітет. За словами експерта, зараз статистика цієї категорії суперечок показує, що більше рішень приймаються на користь суб'єктів господарювання. Пан Денисенко також відмітив позитивні системні зміни в роботі АМКУ, починаючи з третього кварталу 2015г., і активну позицію Aequo в підготовці законопроекту, спрямованого на підвищення прозорості діяльності регулятора.

Кристина Головко, ЮРЛИГА

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини