Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ висловився про встановлення факту приналежності майна спадкодавцеві

29 жовтня 2015, 16:28
2877
3
Автор:
Реклама

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 7 жовтня 2015 року розглянув справу 6-641цс15 за позовом вдівця до виконкому Затоковского сільради, ТОВ "Укрбудинвест", трьох фізосіб про встановлення факту приналежності спадкового майна померлої, встановлення факту прийняття спадку і визнання права власності. Спадок - нежитлове приміщення в пансіонаті, належало померлою на підставі договору дострокового будівництва і акту прийому-передачі апартаментів за інвестиційним договором довгострокового будівництва. За життя померла не встигла подати заяву і зареєструвати у встановленому законом порядку право власності на нерухоме майно, що належить їй, а тому нотаріус відмовив позивачеві у видачі посвідчення про право власності на спірне приміщення в порядку спадкоємства.

При розгляді Суд сформулював наступну праовую позицію. Стаття 331 ГК у редакції до часу смерті (2011 рік) встановлює загальне правило, згідно з яким право власності на знову створене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди і тому подібне) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна в експлуатацію, право власності виникає з моменту його прийняття в експлуатацію. Якщо право власності на нерухоме майно згідно із законом підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації. З моменту прийняття знову нерухомого майна в експлуатацію і його державної реєстрації виникає і право власності на цей об'єкт, який може бути об'єктом спадкоємства.

Відповідно до постановою Кабінету Міністрів від 22 вересня 2004 роки № 1243 "Про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів"прийняття в експлуатацію закінчених об'єктів полягає в підтвердженні державними приймальними комісіями готовності об'єкту до експлуатації по його цільовому призначенню згідно з будівельними нормами і правилами.

Отже, саме з цієї миті знову створене майно з категорії будови переходить в категорію майна як об'єкту цивільного права. До цього зводиться і правове укладення, викладене ВСУ в справі № 6-131цс13: визнання в судовому порядку права власності на знову створене майно по позову, заявленому до особи, не оспариваещему таке право власності, суперечить вимогам статей 15, 331 ГК.

При цьому відповідно до частини першої статті 182 ГК право власності і інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Відповідно до вимог статті 1216 ГК спадкоємством є перехід прав і обов'язків (спадки) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємцям).

До складу спадку входять усі права і обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадку і що не припинилися внаслідок його смерті (статті 1218 ГК).

Таким чином, на відміну від об'єктів громадянських прав (речей, майна, майнових прав і тому подібне), об'єктами спадку по ГК є права і обов'язки, у тому числі об'єкти громадянських прав, що належать особі на час смерті, право власності або права за договором, якщо ці права не пов'язані з особою спадкодавця.

У цій справі суд касаційної інстанції, погоджуючись з виведенням суду першої інстанції, не врахував, що право власності на об'єкт новоствореного нерухомого майна виникає з моменту введення його в експлуатацію і його державної реєстрації, при цьому вимоги про визнання права власності на об'єкт нерухомості мають бути заявлені до особи, яка оспорює або не визнає таке право.

Усі рішення судів Ви можете легко знайти в Системі аналізу судових рішень VERDICTUMствореною для аналітичної роботи з багатомільйонним масивом судових рішень. Якщо Ви ще не користуєтеся системою, замовте тестовий доступ чи придбайте VERDICTUM.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини